Corona of niet, cocaïnevangst was nog nooit zo groot
De cocaïne blijft Nederland onverminderd binnenkomen. Vorig jaar is in Nederlandse havens en op Schiphol meer dan 48.000 kilo coke aangetroffen. Een record. Meer dan 80 procent daarvan is onderschept in de haven van Rotterdam, goed voor een straatwaarde van 3.5 miljard euro. "Criminelen gaan steeds weer op zoek naar nieuwe manieren", zeggen deskundigen.
De hoeveelheid cocaïne die in 2020 in de Rotterdamse haven werd onderschept, is een record. De opsporingsinstanties troffen in totaal 40.641 kilo aan, onder andere in containers met auto's. In 2019 had de Rotterdamse haven ook al een record te pakken: toen werd 33.732 kilo verdovende middelen onderschept.
Het Openbaar Ministerie (OM) constateert dat de criminelen andere manieren van smokkelen hebben ontdekt. Meestal worden drugs verstopt tussen fruit in containers. Douaniers vonden vorig jaar ook partijen drugs in containers geladen met auto's, en in containers met medische goederen en medicijnen.
December recordmaand
Naast het jaarrecord van cocaïnevangsten, noteerde het OM ook een recordmaand: in december werd 7.620 kilo cocaïne onderschept.
Bovendien lijkt er een trend te zijn om meer kilo's coke per keer te smokkelen, zegt het Openbaar Ministerie. Tot twaalf keer toe werden partijen onderschept van meer dan 1.000 kilo drugs.
Volgens criminoloog Shanna Mehlbaum is er veel gedaan om de Rotterdamse haven beter te beveiligen en kan dat een reden zijn dat er ook meer drugsvondsten worden gedaan. "Maar het kan ook komen doordat meer drugs gesmokkeld worden en er daardoor ook meer wordt ontdekt."
Kat-en-muis-spel
De onderzoekster constateert dat de drugssmokkel en het onderscheppen daarvan soms een beetje een spel lijkt tussen criminelen en de politie, douane en de overheid.
Mehlbaum: "Het enige wat je als overheid kan proberen, is zo veel mogelijk barrières opwerpen, waarbij criminelen steeds weer op zoek gaan naar nieuwe manieren om te smokkelen en de overheid dit probeert tegen te gaan."
Eén van de nieuwe barrières is de samenwerking met zogenoemde bronlanden, de landen waar de cocaïne vandaan komt, zoals Colombia. Door te zorgen dat daar de smokkelnetwerken worden opgespoord en opgerold, voorkom je drugstransport naar Nederland. In 2020 is de samenwerking tussen Nederland en die bronlanden volgens de douane intensiever geworden.
Corruptie
Een goede zaak, maar lastig is zo'n samenwerking wel, vindt Mehlbaum. "Corruptie kan de samenwerking ook bemoeilijken en het duurt ook even voordat er het vertrouwen tussen instanties is dat voor internationale samenwerking nodig is."