'Ongekende operatie'

Meer dan 50.000 Nederlanders vanuit buitenland gerepatrieerd

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPMeer dan 50.000 Nederlanders vanuit buitenland gerepatrieerd
RTL

Vorig jaar zijn meer dan 50.000 Nederlanders vanuit het buitenland gerepatrieerd. De meeste Nederlanders kwamen door de coronacrisis vast te zitten in Marokko, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland.

Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat consulaire hulp verleent aan Nederlanders in het buitenland. Normaal ondersteunen ambassades vooral Nederlanders die op vakantie in nood raken, maar vanwege de coronacrisis werd vorig jaar een ongekende repatriëringsoperatie in gang gezet.

Weer veilig thuis

Minister Stef Blok zegt de reisbranche zeer dankbaar te zijn voor de 'enorme inspanning' die ze geleverd hebben om de tienduizenden Nederlanders weer veilig thuis te krijgen. "Daarnaast is en blijft de reissector een onmisbare partner in de uitvoering van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan."

'Bijna de helft van de Nederlanders in problemen tijdens vakantie'
Lees ook

'Bijna de helft van de Nederlanders in problemen tijdens vakantie'

Het ministerie stond vooral voor een grote uitdaging toen duizenden Nederlanders vast kwamen te zitten in Marokko, omdat dat land het luchtruim sloot. Het duurde maanden voordat er gerepatrieerd kon worden, maar toen dat eenmaal lukte was de ontlading groot:

Eind april lukte het eindelijk om een groep van zo'n 300 Nederlanders uit Marokko te repatriëren. De meesten zaten sinds begin maart vast omdat het gastland de grenzen dicht gooide vanwege corona.

Maar ook in Nieuw-Zeeland zorgde de strenge lockdown voor problemen. Nederlanders kwamen daar plotseling vast te zitten toen het land wekenlang in lockdown ging in de strijd tegen het coronavirus. 

Nederlanders in nood

Naast repatriëring, ondersteunde het ministerie ook nog altijd Nederlanders in nood in het buitenland. Vorig jaar verleende het hulp aan ruim 4200 Nederlanders, fors meer dan een jaar eerder, toen er aan ruim 3100 mensen hulp werd verleend.

Het ging bijvoorbeeld om mensen die in het ziekenhuis werden opgenomen (220 Nederlanders) en reizigers die zonder geld in het buitenland zaten (551 Nederlanders).

Hele wereld oranje

Ook was er dit jaar veel aandacht voor de reisadviezen, die vanwege de coronacrisis voortdurend veranderden. De reisadviezen zijn vorig jaar bijna 90 miljoen keer geraadpleegd. Een jaar eerder werden de reisadviezen slechts 3,25 miljoen keer bekeken. Inmiddels kleurt de hele wereld oranje vanwege het coronavirus. Een aantal landen hebben een rood reisadvies. 

Minister Blok noemt 2020 een 'zwaar jaar' voor de reisbranche en vreest dat het coronavirus Nederlanders ook de komende tijd nog thuis houdt. "Nederlanders houden van reizen, en dat is prachtig. Ik gun het iedereen om weer onbezorgd op reis te kunnen. Helaas kan ik op dit moment nog niet met zekerheid zeggen wanneer het weer mogelijk is om op vakantie naar het buitenland te gaan", vertelde hij.  

'Coronaproof' op vakantie

"Gezondheid staat natuurlijk voorop, de start van de vaccinaties stemt hoopvol. Als overheid zijn we achter de schermen bezig om vorm te geven aan het antwoord op de vraag hoe we straks verantwoord en 'coronaproof' op vakantie kunnen." Hoe dat eruit zal zien, blijft volgens Blok voorlopig nog de vraag.

Groen, oranje, rood of geel, landen krijgen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken een speciale kleurcode en die is in tijden van corona extra belangrijk.
Lees meer over
Ministerie van Buitenlandse ZakenCoronacrisis in NederlandReizenReisadviesMarokkoNieuw-ZeelandZuid-Afrika