Weekcijfers

RIVM: Britse coronavariant verspreidt zich sneller dan verwacht in Nederland

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPRIVM: Britse coronavariant verspreidt zich sneller dan verwacht in Nederland
RTL

De Britse variant van het coronavirus verspreidt zich sneller dan verwacht in Nederland. Dat zegt het RIVM. Volgens het instituut is van de huidige coronabesmettingen al naar schatting een derde de Britse variant. Dat zou betekenen dat begin februari de helft van de besmettingen de Britse variant zou zijn.

Eerder zei RIVM-directeur Jaap van Dissel dat het pas in half februari zo ver zou zijn.

De zogenaamde Zuid-Afrikaanse variant is inmiddels 14 keer in Nederland aangetroffen. De meeste van deze 14 personen hadden een reisgeschiedenis, of hebben contact gehad met iemand met een reisgeschiedenis naar Zuid-Afrika.

Door Britse coronamutatie moeten meer mensen worden gevaccineerd
Lees ook

Door Britse coronamutatie moeten meer mensen worden gevaccineerd

Weekcijfers

Deze week werden er 35.635 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat is een daling van 8 procent. Vorige week waren dat er nog 38.776.

De daling gaat een stuk minder snel dan de week hiervoor. Dat is ook het gevolg van de Britse variant. We zitten ook nog altijd ruim vier keer boven het gewenste risiconiveau 'waakzaam'.

Intensive care-opnames

Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames en opnames op de intensive cares is de afgelopen week opnieuw iets afgenomen. In de week van 18 tot en met 24 januari werden 1.264 nieuwe ziekenhuisopnames geregistreerd, 182 minder opnames dan de week ervoor.

Van deze ziekenhuisopnames werden 241 mensen op de IC afdelingen opgenomen, 14 minder dan de week ervoor.

Avondklok

Het reproductiegetal is in Nederland 0,93. Dat betekent dat 100 mensen met het coronavirus samen 93 andere mensen besmetten.

In de cijfers van het RIVM zijn de gevolgen van de invoering van de avondklok nog niet terug te zien. Die zullen naar verwachting pas over ruim een week zichtbaar zijn in de meldingen en nog later op de aantallen ziekenhuisopnamen.

Britse variant

"Met de opmars van de Britse variant hebben we te  maken met twee virusvarianten die zich met verschillende snelheden verspreiden in Nederland", laat het RIVM weten. "Daardoor zijn er eigenlijk twee aparte corona-epidemieën. Een epidemie met de al in Nederland aanwezige varianten, waarin het aantal infecties daalt, en een epidemie met de Britse variant waarin het aantal infecties juist toeneemt.  Door meer besmettingen met de ‘nieuwe’ variant zal het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens op termijn weer hoger worden."

Lees meer over
Jaap van DisselRIVMCoronabesmettingenCoronacrisis in NederlandAvondklok