Woonakkoord

'Bouwtempo moet omhoog naar 100.000 woningen per jaar'

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP'Bouwtempo moet omhoog naar 100.000 woningen per jaar'
RTL

Bouwen, bouwen, bouwen. Verschillende organisaties waaronder Aedes en Vereniging Eigen Huis presenteren een plan dat een einde moet maken aan de woningnood. Gaat de Actieagenda Wonen ervoor zorgen dat er in tien jaar tijd 1 miljoen woningen verrijzen?

De verhuurdersheffing voor sociale huurwoningen moet snel worden afgeschaft, stelden woningcorporaties, de Vereniging Nederlandse Gemeentes en de Woonbond bijvoorbeeld in mei vorig jaar al. 

Het gaat om een belasting op sociale huurwoningen, die sinds 2013 betaald moet worden. Daardoor hebben de corporaties minder geld om nieuwe woningen te bouwen.

Het grote verschil met eerdere plannen is volgens Martin van Rijn, voorzitter van Aedes, dat ze nu breed gedragen worden door ruim dertig partijen. "Voor de eerste keer is zo'n grote coalitie ontstaan van partijen die zich zorgen maken over de situatie op de woningmarkt."

Starters

Starters kunnen nauwelijks aan een betaalbare woning komen. Het woningtekort is opgelopen tot meer dan 300.000 woningen. Het gas moet ingetrapt worden.

"Het probleem is urgent", zegt Van Rijn. Er moeten 1 miljoen woningen in tien jaar tijd bijkomen, gemiddeld 100.000 per jaar. In alle prijssegmenten moet gebouwd worden, maar met name het middensegment (tot 1000 euro per maand) moet een impuls krijgen.

Minder nieuwbouw in 2020: 69.000 nieuwe woningen opgeleverd
Lees ook

Minder nieuwbouw in 2020: 69.000 nieuwe woningen opgeleverd

Procedures duren nu te lang. Er zit gemiddeld zeven jaar tussen een eerste initiatief en de bouw van woningen. "Er moet meer regie komen op de woningmarkt zodat iedereen een helder beeld heeft van planning en programmering, aldus de opgestelde actieagenda. Van Rijn: "Er moet weer een ministerie van Volkshuisvesting en Ruimte komen." 

Om starters te helpen een huis te kunnen kopen, hoeven ze (tot 35 jaar) vanaf dit jaar geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Onduidelijk is nog of dit helpt. "Het kan er ook toe leiden dat de woningprijzen stijgen", waarschuwt Van Rijn.

Het actieplan wordt gepresenteerd met de Tweede Kamerverkiezingen in aantocht en zou een leidraad moeten vormen voor een nieuw kabinet.

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update