Kind besmet, klas naar huis: scholen (en ouders) worstelen met coronaregels
Zijn de scholen eindelijk open, moeten er toch nog kinderen thuisblijven. Tientallen klassen zitten op dit moment in quarantaine vanwege coronabesmettingen. Soms moet zelfs de hele school dicht. Exacte cijfers zijn er niet, balen is het wel. "Je bent eigenlijk de hele week bezig met crisismanagement."
Dat zegt Jeroen Goes, bestuurder van Fluvium Openbaar Onderwijs, waar 20 basisscholen onder vallen. Op één van die scholen werd dinsdag het coronavirus vastgesteld.
Hele school dicht
"Twee kinderen uit één gezin, maar in verschillende klassen, waren positief getest. Dus die twee klassen moesten in quarantaine. Een dag later bleek dat nog eens twee andere kinderen positief getest waren in andere klassen. Daarop hebben we in overleg met de GGD besloten om de school te sluiten tot en met de voorjaarsvakantie, die volgende week begint."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Niet alle leerlingen getest
Inmiddels blijken nog twee andere leerlingen, een leerkracht en een stagiair besmet met het coronavirus. En mogelijk zijn er nog meer besmettingen, maar dat is niet zeker. "Niet alle ouders laten hun kind testen", zegt Goes. "Ongeveer de helft van de leerlingen die al getest konden worden, heeft zich laten testen. De andere helft niet."
Wat hij daarvan vindt? "Vanwege de schoolvakantie maakt het nu weinig uit voor het onderwijs. De leerlingen komen voorlopig toch niet naar school. Maar normaal gesproken zou het wel fijn zijn als ouders hun kind laten testen, want daarmee kun je het verspreiden van het virus indammen. Dit zeg ik ook voor de veiligheid van onze medewerkers."
Wanneer moet de klas in quarantaine?
Sinds 8 februari zijn de basisscholen weer open en gelden de volgende adviezen:
- Kinderen met verkoudheidsklachten blijven thuis en laten zich testen. Ook als dat lichte klachten zijn zoals niezen of een snotneus.
- Bij meerdere besmettingen in één klas gaat de gehele klas in quarantaine.
- Bij een cluster of grotere uitbraak in meerdere klassen kan geadviseerd worden de hele school tijdelijk te sluiten
- Leerlingen die in quarantaine gaan, kunnen zich op dag 5 laten testen. Als de test negatief is, mogen ze weer uit quarantaine en naar school.
- Leerlingen die zich niet laten testen, moeten 10 dagen in quarantaine blijven.
Bron: RIVM
'Geen goed gevoel'
Het sluiten van de school was geen makkelijk besluit, zegt Goes. "We waren blij dat we weer fysiek onderwijs konden bieden, maar deze besmettingen kun je ook niet negeren. Dus ik denk niet dat we het op dit moment anders hadden kunnen doen."
"Maar het geeft geen goed gevoel, deze hele situatie. Het leidt tot onrust onder leerlingen en ouders, maar ook bij leerkrachten. Die maken zich ook zorgen om hun eigen gezondheid."
Geen cijfers
Het is niet bekend hoeveel klassen en leerlingen op dit moment in quarantaine zitten, of hoeveel scholen gesloten zijn vanwege coronabesmettingen. Basisscholen wordt gevraagd om het bij de onderwijsinspectie te melden als de hele school moet sluiten. Maar de inspectie heeft hierover nog geen cijfers naar buiten gebracht.
Corona Locator Nederland, een site die data verzamelt op basis van meldingen en nieuwsberichten, meldt dat sinds 8 februari tot nu toe bijna 30 klassen op verschillende scholen in quarantaine zitten. Maar deze gegevens zijn niet compleet.
Juf van 65-plus
Ook op basisschool Samenspel in Amsterdam Zuidoost werd een besmetting vastgesteld. "Afgelopen maandag bleek één van onze leerlingen positief getest te zijn. Hij was besmet geraakt via zijn vader", vertelt Marijke van Amersfoort, directeur van de school. "En dus moest de hele klas in quarantaine."
Flink balen, vindt Van Amersfoort. "We waren net weer begonnen met de lessen, en dan moet je weer een stap terug doen. Dat is jammer." Ook maakt ze zich zorgen over haar leerkrachten. "De juf van deze klas is ouder dan 65. Daar maak ik me wel veel zorgen over."
Slechts 3 leerlingen getest
Omdat de klas vorige week donderdag voor het laatst contact had gehad met de besmette leerling, mochten de leerlingen zich al op dinsdag, vijf dagen na het contactmoment, laten testen. Bij een negatieve test zou het fysieke onderwijs de volgende dag al weer kunnen starten.
De school ging ervan uit dat de leerlingen woensdag weer op school zouden verschijnen. Maar de meeste ouders lieten hun kind niet testen. "Van de 27 kinderen zijn er inmiddels 3 getest. Die volgen nu weer les op school, de rest zit thuis."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Dat zo weinig ouders hun kinderen lieten testen, verraste Van Amersfoort. "De kinderen hebben heel lang geen fysiek onderwijs gehad, we waren nu net weer begonnen. Dan zou je denken dat ouders er ook belang aan hechten dat hun kinderen weer naar school kunnen gaan."
Kwetsbare leerkrachten vaccineren
Dat drie leerlingen nu in de klas zitten en de rest thuis, is niet ideaal vindt Van Amersfoort. "Mochten we nog een keer te maken krijgen met een besmetting, dan ga ik er maar gewoon van uit dat de hele klas tien dagen thuisonderwijs gaat volgen. En wie dan toch naar school kan komen omdat-ie negatief getest is, heeft geluk."
Ook basisschool Samenspel heeft vanaf volgende week vakantie. Van Amersfoort hoopt dat er snel verandering komt in de situatie. "Ik vind veel dingen op dit moment gewoon slecht geregeld. Wat mij betreft worden de kwetsbare leerkrachten ook met voorrang gevaccineerd. En dat testen moet kindvriendelijker worden, zodat meer ouders hun kind laten testen. Want op deze manier maak ik me echt zorgen om mijn leerkrachten."