1 op de 5 bezoekers Guido Weijers deed geen coronatest: 'Zijn we niet boos over'
Ruim 20 procent van de bezoekers die naar de cabaretvoorstelling van Guido Weijers mochten, het tweede proefevenement, heeft achteraf geen coronatest gedaan. Toch baalt organisator Fieldlab hier niet van.
Vijfhonderd gelukkigen hadden zaterdag 20 februari voor het eerst in maanden weer een écht uitje. Naar een plek waar meer dan dertig mensen mochten komen.
Ze hadden namelijk een kaartje weten te bemachtigen voor de cabaretvoorstelling van Guido Weijers, ook wel bekend als het tweede proefevenement van organisator Fieldlab.
Het enige wat de bezoekers geacht werden te doen, was zich vooraf én achteraf laten testen of ze besmet zouden zijn met het coronavirus. Zo kan de organisator onderzoeken of en hoe snel het virus zich op een dergelijk evenement verspreidt, en welke maatregelen wel en niet werken.
'Laat je testen'
Bij het kopen van het ticket en op het evenement zelf werd dan ook gevraagd (en benadrukt): laat je naderhand alsjeblieft testen.
Van die 500 bezoekers heeft 79 procent dat gedaan, 21 procent kwam niet opdagen op één van de vier aangewezen speciale testlocaties van Fieldlab.
Wat is Fieldlab?
De organisatie van Fieldlab probeert aan te tonen dat je grote events kan organiseren zonder dat veel mensen elkaar besmetten.
Vorige maand, bijna een jaar na de eerste gesprekken met het ministerie van Economische Zaken, was het zover: de eerste Fieldlab-evenementen werden werkelijkheid. Een congres met 500 man, Guido Weijers gaf een cabaretvoorstelling en enthousiaste fans gingen naar een voetbalwedstrijd tussen NEC en de Graafschap.
Oprichter Marcel Elbertse is blij dat de overheid toch overstag is. "De politiek heeft lef getoond door het nu wel door te laten gaan."
En nu is natuurlijk de grote vraag: zal dat ook blijken? En wat vinden het RIVM en het OMT straks van de onderzoeksresultaten?
De redenen dat mensen zich niet hebben laten testen, weet de organisatie niet. De kans is aannemelijk dat mensen niet naar de testlocaties van Fieldlab in Utrecht, Amsterdam, Rotterdam of Eindhoven konden of wilden komen. "Misschien wilden ze er geen dagje vrij voor opnemen", zegt Tim Boersma, woordvoerder van Fieldlab.
Egoïstisch of niet?
Is dat egoïstisch? Iets om boos om te worden, als organisator?
"Het is zeker niet zo dat we hiervan balen", stelt Boersma. "We zijn juist blij met de opkomst. 79 procent is hoog, en we wilden bovendien niet alleen weten hoeveel mensen na zo'n evenement besmet zouden zijn met corona. We wilden ook weten hoeveel mensen bereid zouden zijn om zich te testen."
(Tekst loopt verder onder de video)
"We zijn dus blij met die uitkomst", vervolgt Boersma. Bovendien, zo zegt hij ook: ze kunnen mensen niet dwingen zich te laten testen naderhand. "We hebben het duidelijk gevraagd, we hebben aangegeven waar de vier testlocaties zijn, maar de bezoekers moeten het in hun eigen tijd op eigen gelegenheid doen en mogen het ook alsnog achteraf weigeren. Daar kunnen wij niets tegen doen."
Geen enkele bezoeker besmet
Van de 79 procent die zich zich wel heeft laten testen, bleek geen enkele bezoeker besmet te zijn met het coronavirus. Hoe dat zit voor die overige 21 procent, weet Boersma niet, maar, zo zegt hij: "Als mensen alsnog in die tien dagen na het evenement klachten hebben gekregen en positief zijn getetst bij een GGD-locatie, dan zouden we dat van de GGD te horen hebben gekregen."
Tot nu toe heeft Fieldlab daar niets over gehoord. "De kans is dus groot dat de mensen die zich niet hebben laten testen, ook geen klachten hebben gekregen."
Coronaminister De Jonge 'teleurgesteld'
Coronaminister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) noemt het voor de "effectiviteit van dit FieldLab-evenement" niet goed dat een flinke groep niet testte. Hierdoor zijn de conclusies van de proef niet zeker te trekken, vindt de minister.
Cabaretier Guido Weijers is het daar niet mee eens. Op Twitter schrijft hij dat alle bezoekers van tevoren getest zijn en dat een deel ter plaatse voor de tweede keer is getest. "80 procent heeft zich een week later nog eens laten testen. Van de overige 20 procent zijn bij GGD nul meldingen van besmetting binnengekomen", schrijft Weijers. "Ik leg het Hugo de Jonge graag eens uit. Als hij durft."