Protest tegen maatregelen

Terrassen na waarschuwing politie snel weer gesloten: 'Statement afgegeven'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPTerrassen na waarschuwing politie snel weer gesloten: 'Statement afgegeven'
RTL

Op veel plaatsen in het land hebben horecaondernemers hun terrassen enige tijd geopend als 'ludiek' protest tegen de coronaregels. Op sommige plekken kregen klanten ook wat te eten of te drinken geserveerd. Politie en handhavers deelden waarschuwingen uit, waarna de terrasacties al snel beëindigd werden.

Eigenaar Barry van den Berg van Café del Mondo in Amsterdam bediende op zijn terras ook korte tijd klanten. "Natuurlijk zijn we bang voor boetes, maar we moeten wat doen." Hij vindt de actie om wel open te gaan, maar om niet te bedienen, halfslachtig. "Ik vind het eerlijk gezegd een beetje lafjes. Wij hebben daarom besloten om op de Nieuwmarkt de terrassen op te gaan zetten. We kunnen dat heel veilig organiseren, tafeltjes op voldoende afstand."

Risico op boete

Zodra ze serveren lopen ondernemers het risico op een boete, die kan oplopen tot 4000 euro. "Natuurlijk zijn we bang voor boetes. We hebben het geheim gehouden, maar zodra de politie ervan op de hoogte is, zullen ze langskomen. Maar we moeten iets doen! Het gaat zo niet langer. De schulden stapelen zich op. Voor mijn relatief kleine familiebedrijf lopen de schulden inmiddels al in de tonnen en de overheid dekt slechts een klein deel van de onkosten die we maken. Het merendeel zoals personeel dat betaald moet worden, wordt niet gedekt."

Nadat Van den Berg in de ochtend zijn terras had opgebouwd en ook enkele mensen had geserveerd, heeft hij na overleg met burgemeester Halsema het terras inmiddels weer gesloten.

Horeca, winkels en sekswerkers voeren actie: 'Klanten zijn veilig'
Lees ook

Horeca, winkels en sekswerkers voeren actie: 'Klanten zijn veilig'

Terras Breda

Ook initiatiefnemer van de terrassenactie horecaondernemer Johan de Vos uit Breda heeft vandaag al mensen op zijn terras bediend. Zijn terras zat rond het middaguur al vol. Er werd koffie en bier gereserveerd. Ook bij het naastgelegen terras zat vol.

De Vos besloot tot de actie toen vorige week de stadsparken volstroomden met mensen die zelf drank en hapjes meenamen. De maat voor de horecabazen was daarmee vol. Zij vinden dat het kabinet heropening van terrassen moet toestaan, omdat dat met tal van coronaregels veel veiliger is dan toestaan dat groepen zich onbeperkt in parken verzamelen. Op de geopende terrassen willen de horecaondernemers laten zien hoe zij veilig werken.

Tegenactie

Volgens een woordvoerster van de gemeente is De Vos aangesproken op zijn gedrag. "Als hij doorgaat, krijgt hij een waarschuwing. Zet hij door, dan volgt een boete. Zo zijn we daar steeds mee omgegaan." Inmiddels heeft De Vos zijn terras weer binnengehaald. De kroegeigenaar is wel blij met het verloop van de actie: "We hebben een statement afgegeven en laten zien dat we op een verantwoorde manier kunnen opengaan."

De gevel en het terras van De Vos' café Boerke Verschuren werden de afgelopen nacht besmeurd met ketchup. Ook hebben onbekenden posters met de tekst 'Johan de V en Paul D. Opengaan = bloed aan je handen. Opruiing is bij wet verboden' aangebracht.

Niet alleen in Breda en Amstedam gingen terrassen open. Ook in onder meer Haarlem, Rotterdam en Arnhem werden stoelen en tafels buitengezet.

Dicht, open en weer dicht: dit was het turbulente jaar van de horeca
Lees meer over
LockdownCoronacrisis in NederlandCoronabesmettingenCoronamaatregelenHorecaLink in bio