Avondklok blijft

Kabinet werkt aan kleine versoepelingen, avondklok verlengd

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPKabinet werkt aan kleine versoepelingen, avondklok verlengd
RTL

De coronateugels kunnen ietsje worden losgelaten. Daarover zijn de meest betrokken ministers het eens geworden tijdens overleg in het Catshuis. Dat melden ingewijden aan de politieke redactie van RTL Nieuws.

Grote versoepelingen komen pas eind maart. Op korte termijn, vanaf maandag over een week, zullen er volgens ingewijden wel kleine veranderingen komen. Zo zouden ook volwassenen weer mogen buitensporten, kinderen weer naar zwemles mogen en zouden wellicht grootwinkelbedrijven meer mensen mogen toelaten.

Nu mogen deze slechts één persoon per verdieping toelaten, dat wordt één persoon per een bepaald aantal vierkante meter. Hoeveel vierkante meter moet nog worden besloten. Daar tegenover staat dat de lockdown na 15 maart met twee weken wordt verlengd. Daarna hoopt het kabinet ook dat onder strikte voorwaarden de terrassen open kunnen en het hoger onderwijs weer (gedeeltelijk) open kan.

Lockdown zeker met 2 weken verlengd, terrassen op z'n vroegst eind maart open
Lees ook

Lockdown zeker met 2 weken verlengd, terrassen op z'n vroegst eind maart open

Avondklok soepeler tijdens verkiezingen

Verder wil het kabinet de avondklok versoepelen tijdens de drie verkiezingsdagen. Op 15, 16 en 17 maart mogen mensen die hebben gestemd of in een stembureau aan het werk waren ook na 21.00 uur op straat zijn. 

De besluiten zijn nog niet definitief. Maandag is er nog een crisisoverleg van het kabinet. Daarna geven premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge weer een persconferentie.

De meest betrokken ministers zouden ook vaart willen maken met meer vrijheid geven aan mensen die zijn gevaccineerd of negatief zijn getest. Het gaat dan niet om een algemene vrijwaring, maar wel om meer versoepelingen voor mensen die negatief zijn getest of zijn gevaccineerd.

De vraag die daarbij nog op tafel ligt, is wie de testen zal betalen. Het kabinet wil niet dat er onderscheid komt tussen mensen die een test kunnen betalen en zij die dat niet kunnen. In bijvoorbeeld Groot-Brittannië krijgen mensen van de overheid een thuistest per post opgestuurd. Correspondent Anne Saenen testte er één.

Zelf een teststaafje in je neus en keel stoppen voor de coronatest, in Groot-Brittannië is dat heel gebruikelijk. Correspondent Anne Saenen laat zien hoe het thuistesten werkt. "Lekker is anders, maar het is wel zo gebeurd."
Lees meer over
Mark RutteHugo de JongeCoronacrisis in NederlandCoronamaatregelenAvondklok