Luc vindt levende zeepaardjes: 'Heel bijzonder, zo'n magisch dier'
Luc Knijnsberg (51) waande zich even in het buitenland toen hij op het strand tussen het Noord-Hollandse Bergen en Schoorl een levend zeepaardje zag liggen. Het dier was door het stormachtige weer aangespoeld. "Dit zie je alleen in documentaires. Ik vind dit heel bijzonder."
Knijnsberg, boswachter van beroep, liep nog maar tien minuten met zijn vriendin op het strand toen hij het eerste, nog levende, zeepaardje zag liggen. "We pakten het beestje op, vulden een hondenpoepzakje met zeewater en lieten hem daarin zwemmen."
Hij neemt altijd hondenpoepzakjes mee als hij gaat wandelen, vertelt hij. "Wij zijn heel geïnteresseerd in het strandleven. En zeker na een storm spoelt er van alles aan. Dus liepen we afgelopen zondag voor het ontbijt even het strand op, om te kijken."
Daar vond hij drie levende en vijf dode zeepaardjes. Ja, de laatste tijd zijn er wat meer zeepaardjes gevonden, vertelt hij. En ja, hij had erop gehoopt een zeepaardje te zien. Maar hij had het niet verwacht.
"Dit was mijn eerste. Het is heel raar dat zo'n zeepaardje op het strand ligt. Dat ziet er heel onnatuurlijk en niet Nederlands uit. Je kent ze van natuurdocumentaires. Het is een magisch diertje, daar wil je alle moeite voor doen om het in leven te houden."
Magische diertjes
Dat magische diertje komt steeds vaker voor in de Noordzee, vertelt ecoloog Serena Rivero van Stichting de Noordzee. "Door klimaatverandering wordt de Noordzee een aantrekkelijkere plek. Het gaat vooral om kortsnuitzeepaardjes. Dat is één van de twee soorten die hier leven, de andere is het langsnuitzeepaardje."
Dat ze aanspoelen is niet zo gek, zeker na de storm afgelopen zondag. "Zeepaardjes moeten zich ergens aan vasthouden." Als het begint te stormen, is dat lastiger, legt ze uit. "Als de zee begint te golven dan kunnen ze losraken."
Daarom heeft Knijnsberg ze ook niet terug de zee in gezet: "Op een kale zandbodem zijn ze kansloos. Dan spoelen ze weer net zo hard aan."
Ook volgens Rivero kunnen ze niet zomaar teruggezet worden. "Er is meestal wel iets mis met dieren die aanspoelen. Daarom wordt er voor de zeepaardjes gezorgd, ze zijn vrij klein en kwetsbaar. Als de vis is aangesterkt, zou hij weer kunnen worden uitgezet in zee."
Noordzeeaquarium
Vooralsnog verblijft dit zeepaardje in een Noordzeeaquarium van een kennis van Knijnsberg. Daar wordt er goed voor ze gezorgd. "Ze eten heel kleine garnaaltjes en kleine kreeftachtige diertjes. Die kun je vangen in brak water met klein netje. Dat doet die kennis."
En Knijnsberg zal ondertussen nog regelmatig langsgaan, om te zien hoe het gaat met de zeepaardjes die hij heeft gered.