'Blij en dankbaar'

Lisa (D66) eerste transgender persoon in Kamer: 'Belangrijk en historisch'

Door Esther Maas··Aangepast:
© Eigen fotoLisa (D66) eerste transgender persoon in Kamer: 'Belangrijk en historisch'
RTL

Lisa van Ginneken, de nummer 22 van de kandidatenlijst van D66, wordt de eerste transgender persoon in de Tweede Kamer. "Ik ben heel blij, ik werk hier al jaren naartoe. Toen duidelijk werd dat ik de Kamer inga, realiseerde ik me ook meteen: dit is historisch. Dit is een groots moment voor transgenders in Nederland en eigenlijk wereldwijd."

"Ik hoop als rolmodel een bijdrage te kunnen leven aan een samenleving die toleranter is", zegt Van Ginneken (48) tegen RTL Nieuws.

Wind tegen

"Wij hebben als transgender personen de wind tegen. Transmensen hebben een kwetsbare positie in de maatschappij, komen moeilijker aan een baan, wonen vaker alleen, hebben een lager inkomen en vaker te maken met eenzaamheid."

Ook hebben transgenders regelmatig te maken met bedreigingen en geweld, zegt Van Ginneken. "Daarom is het belangrijk dat ik - een transgender persoon - in de Kamer kom, om deze groep een stem te geven."

Dreigtweets

Van Ginneken krijgt zelf regelmatig 'het één en ander om de oren', zoals ze het zelf omschrijft. Uit onderzoek van De Groene Amsterdammer bleek dat ze op plek 4 staat van vrouwelijke politici die de afgelopen weken relatief de meeste haatdragende tweets ontvingen.

"Ik bevind me in de gelukkige omstandigheid dat mensen niet heel snel zullen zien dat ik transgender ben. Maar via social media weten mensen me snel genoeg te vinden en krijg ik regelmatig stigmatiserende, beledigende en bedreigende reacties."

Lisa van Ginneken (D66)
Lisa van Ginneken (D66)

De drang om de politiek in te gaan, ontstond tijdens haar transitie. "Ik leefde eerst als een hoogopgeleide witte man. Hoogopgeleid en wit ben ik nog steeds, maar ik merkte wel al snel dat sinds ik een vrouw ben, een transvrouw, er minder ruimte voor mij is in de samenleving. En dat er meer groepen mensen zijn voor wie dat geldt. Door mijn transitie heb ik heel concreet gemerkt dat sommige groepen minder ruimte en minder kansen krijgen, en dat vind ik niet oké."

Spannend

Ze volgde de uitslagenavond gisteren via Zoom, met de rest van de partijleden. "Het was heel spannend, maar toen ik bij de eerste exitpoll hoorde dat we 27 zetels hadden, stond ik met mijn oren te klapperen. Natuurlijk wist ik dat er nog een onzekerheid inzat, maar omdat ik op plek 22 stond, dacht ik wel meteen: dit betekent dat ik de Kamer in ga."

En daar kreeg ze gelijk in. De partij van Van Ginneken stevent volgens de laatste prognose op 23 zetels.

En daarmee is vrijwel zeker dat ze in de Kamer komt. Vandaag ging ze vanuit haar woonplaats Amsterdam naar Den Haag om het op afstand met haar partijgenoten te vieren. Via Twitter bedankt ze haar kiezers voor de steun:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Macht techbedrijven aanpakken

Van Ginneken gaat zich in de Kamer inzetten voor LHBTI'ers. Ze wil onder andere geregeld krijgen dat transgender- en intersekse mensen zelf kunnen beslissen over medische ingrepen.

Ook het beperken van de macht van techbedrijven en verbetering van de patiëntenvertegenwoordiging in de zorg zitten in de portefeuille van Van Ginneken. 

Feest bij D66, na het horen van de voorlopige exitpoll.
Lees meer over
D66TransgenderAmsterdamDen Haag