Binnenland

Nederlandse bloemenexporteurs vrezen gevolgen brexit

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANPNederlandse bloemenexporteurs vrezen gevolgen brexit
RTL

Het afgelopen jaar daalde de export van Nederlandse bloemenbedrijven naar Groot-Brittanië met 4,5 procent. De vraag is of die trend gekeerd kan worden met de brexit voor de deur.

Exporteurs zijn namelijk bang dat de Britten de importtarieven voor bloemen uit de Europese Unie verhogen, terwijl ze de tarieven voor bloemen uit Afrikaanse landen als Kenia en Tanzania misschien juist verlagen.

Dat zegt Robert Rodenburg, directeur van de VGB, de vereniging voor groothandels in bloemen en potplanten. ''We kunnen de concurrentie prima aan'', zegt hij, "maar daarbij moeten de spelregels voor iedereen wel gelijk zijn."

Importtarieven

Exporteurs vrezen dat er allerlei importtarieven komen voor Groot-Brittannië. Nederlandse producten zouden dan duurder worden dan producten die rechtstreeks uit onder meer Ethiopië en Kenia komen. Als de Britten bij brexit aan tarieven gaan sleutelen, dan is het volgens Rodenburg goed mogelijk dat voor allerlei landen die deel uitmaken van het Gemenebest een nultarief gaat gelden.

Nu komt een flink deel van de bloemen die in Groot-Brittannië worden verkocht uit die landen, maar die handel gaat wel via Nederland. Dat is omdat de Britse importeurs die grote volumes nu niet aankunnen, zegt Rodenburg. Maar bij een verandering in tarieven krijg je misschien een enorme verschuiving en wordt dat anders, zegt hij.

Uitvoer naar Groot-Brittannië daalt

De uitvoer van bloemen en planten naar de andere kant van de Noordzee lag in het begin van 2016 wat boven het niveau van een jaar eerder. Maar in vrijwel alle maanden erna was er sprake van een daling. Vooral in het tweede halfjaar was er een daling in vergelijking met voorgaand jaar.

In december daalde de omzet van bloemen en planten zelfs met 14 procent, in november en oktober met 11 procent en in september en juli met ruim 7 procent. Alleen in augustus bleef de omzetdaling beperkt.

Lagere koers van het pond

Volgens Rodenburg wordt de omzetdaling met name veroorzaakt door de waardedaling van het pond, maar ook het volume ging achteruit. 

In de Britse markt zijn het, anders dan in de andere Europese landen, de grote supermarkten waar de bulk van de bloemen worden verkocht en dus niet in bloemenwinkels. Dat betekent dat er een paar grote afnemers zijn. Daarmee worden grote contracten afgesloten waarbij de Nederlandse exporteur zich verplicht een bepaalde bos bloemen met een winkelprijs van bijvoorbeeld 5,99 pond te leveren.

Nog geen nieuwe contracten afgesloten

Aan het eind van het jaar worden contracten vaak opnieuw afgesloten, maar dat is nu nog niet gebeurd. Het wil nog niet zo vlotten met de gesprekken, vertelt Jasper van de Zwet, directeur van Floragold, dat direct aan Britse supermarkten levert.

Er wordt nog steeds gesproken met de Britse supermarktketens. Van der Zwet zou het liefst de prijzen wat verhogen om te compenseren voor de gedaalde koers van het pond. Maar de Britse supermarkten willen de prijzen gelijk houden voor hun klanten.

Afweging tussen lagere kwaliteit en lagere marges

De marges van Floragold staan dan ook onder druk, zegt Van der Zwet. Hij zegt het lastig te vinden, want hij wil ook geen lage kwaliteit leveren. Hij denkt dat er wel een kans is dat de Britten de importtarieven gaan verhogen, wat volgens hem zonder meer negatief zal zijn.

Ook zouden de grote supermarktketens rechtstreeks bloemen uit Afrika kunnen importeren. Daarvoor hebben ze zonder meer de capaciteit, denkt hij. Ondertussen richt Floragold zich meer op Midden-Europa, om de afhankelijkheid van Groot-Brittannië te verminderen.

Lees meer over
BloemensectorGroot-Brittannië