Hoop

Een zomer zonder regels, hoe reëel is dat eigenlijk?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Kees van de VeenEen zomer zonder regels, hoe reëel is dat eigenlijk?
RTL

Barbecueën in het park, koud bier op een zonnig terras en onbeperkt reizen door binnen- en buitenland. Wie droomt er niet van? De huidige coronacijfers zijn nog alarmerend, en er zijn nog genoeg hobbels op de weg als het gaat om de vaccinatiestrategie, maar ons oude leven lijkt een beetje terug te komen.

Aankomende dinsdag geven demissionair premier Mark Rutte en - coronaminister Hugo de Jonge opnieuw een persconferentie. Ze zullen dan waarschijnlijk versoepelingen bekendmaken. Welke dat precies zijn, is nog onduidelijk.

Waarschijnlijk wordt deze maand nog de avondklok opgeheven, de huidige bezoekregeling verruimd en kunnen winkels en terrassen onder voorwaarden weer open.

© ANP

We kunnen niet zomaar uitgaan van de huidige routekaart. De gestelde doelen en daarbij horende versoepelingen werden al meerdere keren aangepast. Volgens de routekaart kunnen bij de eerstvolgende stap naar het 'oude normaal' horecagelegenheden open voor maximaal dertig bezoekers met vier gasten per tafeltje. Zou het?

Nieuwe routekaart

Het ministerie van Volksgezondheid laat doorschemeren dat de routekaart niet al te letterlijk genomen moet worden. De kaart werd precies een maand geleden voor het laatst bijgewerkt en krijgt binnenkort waarschijnlijk weer een update. Alweer een nieuwe routekaart dus.

De routekaart geeft een richting aan, zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, niet de precieze route naar het oude normaal. "Zo zagen we ruimte voor ondernemers om klanten op afspraak langs te laten komen, ook al stond dat niet op de kaart. Aan de hand van de actuele epidemiologische situatie kijk je steeds naar wat er mogelijk is."

Zorgeloze zomer

Aankomende dinsdag wordt de eerste stap gezet naar een zomer zonder coronamaatregelen, behalve dan de onvermijdelijke basismaatregelen: anderhalve meter afstand, thuisblijven bij klachten en handenwassen.

Of dat ook gaat lukken, is mede afhankelijk van het priktempo en hoe de coronapandemie zich in de komende maanden ontwikkelt, maar de koers is duidelijk, zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Het kabinet wil in vijf of zes stappen terug naar normaal. Begin juli zullen dan de basisregels nog wel gelden, maar er is in ieder geval een zomer in zicht zonder de meeste maatregelen. Dat is toch wel een vooruitzicht waar heel Nederland naar snakt."

Volgens arts-microbioloog Marc Bonten, lid van het Outbreak Management Team, neemt het kabinet een te groot risico, 'terwijl de ziekenhuizen op omvallen staan'.

Experts: overheid te negatief in communicatie over coronacrisis

Volgens viroloog Louis Kroes worden negatieve ontwikkelingen extra benadrukt en positieve cijfers naar de achtergrond verdreven. "We hebben te maken met het enigszins selectieve gebruik van cijfers om mensen te motiveren voor het afgekondigde beleid. Ik vind dat je daar dus mee moet oppassen", zegt Kroes tegen BNR.

"Er is ruimte en dat geluid moet meer gehoord worden", zegt ook epidemioloog Rudi Westendorp. "We hebben geen meltdown gehad van het gezondheidssysteem en ook de sterfte onder ouderen neemt dramatisch af."

Eén van de concrete voorbeelden van een zomer zonder maatregelen is het EK voetbal mét fans. Veel fans. Bij wedstrijden van het Nederlands elftal kunnen in juni 12.000 fans op de tribunes in de Johan Cruijff Arena plaatsnemen. Als het meezit, kunnen dat er 20.000 of zelfs 30.000 worden, denkt de KNVB.

Kwestie van durven

Werkgeversorganisatie VNO-NCW gaat nog een stap verder. Die fantaseert al over het loslaten van de anderhalvemetermaatregel op locaties die met toegangstesten gaan werken, zoals kroegen, scholen en theaters. "Uiteindelijk is dat een kwestie van durven", zegt voorzitter Ingrid Thijssen in De Telegraaf. Ze erkent dat de sneltesten niet honderd procent waterdicht zijn. "Maar nul risico bestaat niet in het leven."

Door de anderhalve meter los te laten kunnen meer mensen naar een café of bioscoop. Die zullen daar dolblij mee zijn:

Lopen bioscopen en musea niet minstens zoveel schade op als de horeca? Of misschien zelfs wel meer?
Lees meer over
CoronavaccinCoronavirus