Vissen met stroomstootjes

Pulsvisserij blijft verboden, Europees Hof veegt Nederlandse bezwaren van tafel

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPPulsvisserij blijft verboden, Europees Hof veegt Nederlandse bezwaren van tafel
RTL

Het vangen van platvissen met behulp van kleine stroomstootjes, pulsvisserij genoemd, blijft verboden. Dat heeft het Europese Hof van Justitie bepaald. Het is vooral slecht nieuws voor Nederlandse vissers.

Twee jaar geleden stemde het Europarlement in met het verbod. De klap voor de ongeveer 80 Nederlandse vissers was enorm. Sommigen hadden flink geïnvesteerd in deze nieuwe technologie. Volgens branchevereniging Visned ging het bij enkele vissers om bedragen tot 500.000 euro.

De helft van de vissers raakte de vergunning om deze techniek te gebruiken direct kwijt. De andere helft, 42 Nederlandse vissers, kreeg uitstel. Een deel mocht doorgaan tot uiterlijk 1 juli 2021.

Het initiatief om pulsvissen te verbieden kwam van de Fransen. Zij stelden dat deze manier van vissen slecht is voor de natuur. Bovendien zouden Franse vissers lijden onder de Nederlandse pulsvissers voor de Franse kust.

'Onbegrijpelijk en onterecht'

Minister Carola Schouten van Landbouw was het daar niet mee eens. Ze stond achter de Nederlandse vissers en noemde het verbod 'onbegrijpelijk en onterecht'. De minister vocht het besluit aan bij het Europees Hof van Justitie.

Definitief verbod pulsvissen per 1 juli 2021: 'Mes in rug voor vissers'
Lees ook

Definitief verbod pulsvissen per 1 juli 2021: 'Mes in rug voor vissers'

Schouten vond dat het besluit gemaakt had moeten worden op basis van het beste beschikbare wetenschappelijke advies en dat ook naar de voordelen gekeken had moeten worden. Volgens Visned zorgt pulsvisserij bijvoorbeeld voor minder bijvangst, minder brandstof en minder bodemberoering. 

Het hof oordeelt dat de wetgevers (de Europese ministers en het Europees Parlement) een ruime beoordelingsbevoegdheid hebben, en zich niet alleen op wetenschappelijke advies hoeven te baseren. 

Truc om commercieel te vissen

De Nederlandse regering regelde jarenlang tientallen pulsvisvergunningen in Brussel met de belofte dat de schepen gebruikt zouden worden voor wetenschappelijk onderzoek. Een truc om er toch commercieel mee te vissen, zo klonk de kritiek, want het wetenschappelijk onderzoek liet lang op zich wachten, ontdekte de NOS.

In deze video leggen we uit waarom vis niet altijd duurzaam is en welke vis je het beste kunt eten met het oog op het milieu.

'Emotionele lastercampagnes'

Branchevereniging VisNed en de Vissersbond spreken in een gezamenlijk persbericht van een vernietigende uitspraak. "Helaas gaven de wetenschappelijke feiten onvoldoende aanleiding voor het hof om op juridische gronden de besluitvorming terug te draaien."

De uitspraak van het Europese Hof was de 'laatste strohalm' waar 'veel familiebedrijven die graag willen pulsen zich aan vasthielden in deze toch al moeilijk tijd'. "De besluitvorming in Europa om de pulsvistechniek te verbieden is gebaseerd op emotionele lastercampagnes en niet op basis van het best beschikbare wetenschappelijke advies", zeggen de woordvoerders. 

Ministerie blijft pleiten voor pulsvisserij

Het ministerie van Landbouw spreekt van een 'teleurstellende uitspraak'. Het verbod op het gebruik van de elektrische pulskor voor visserij is vastgelegd in een verordening. Bij de voortgangsrapportage hiervan 'blijven we pleiten voor deze methode van visserij, die volgens wetenschappelijk onderzoek duurzamer is dan de traditionele boomkor', zegt het ministerie. Die voortgangsrapportage vindt deze zomer plaats.

Lees meer over
Carola SchoutenEuropees Hof van JustitiePulsvisserijVisserij