Lastig onderwerp

Sixpack en biceps: mannen worstelen met schoonheidsideaal

Door Youssef Driuch··Aangepast:
Sixpack en biceps: mannen worstelen met schoonheidsideaal
RTL

Een sixpack en biceps die een T-shirt bijna uit elkaar doen knappen: voor veel mannen hét schoonheidsideaal. Maar waar in reclames steeds meer oog is voor plussize modellen en vrouwen die een maatje groter dragen, blijven de mannen achter. Hoe komt dat?

Dat een stereotype schoonheidsideaal voor vrouwen verstikkend kan werken en het zelfvertrouwen flink omlaag kan halen, is al even bekend: de modellenmarkt en tijdschriften springen er de laatste jaren gretig op in. Plussize vrouwelijke modellen zijn veelgevraagd. Maar mannen houden de boot nog af.

Albert-Jan Buitendijk is één van de weinige mannelijke plussize modellen in Nederland. "Ik ben de enige die vrij actief is", zegt hij. "Het is eigenlijk nooit mijn droom geweest om model te worden, maar ik ben er gewoon een beetje ingerold."

Albert-Jan Buitendijk.
Albert-Jan Buitendijk.

Volgens hem ligt het niet per se aan de modellenindustrie dat er zo weinig plussize mannen actief zijn als model, maar eerder aan de maatschappij én aan de mannen zelf. "Het heeft te maken met een bepaald stukje kwetsbaarheid. Ik ben 35 en ook ik ben opgegroeid met Superman en Batman als rolmodellen. Allemaal mannen met een sixpackje. Als jij dat niet hebt en daar over onzeker bent, is het niet stoer om daarover te praten. Bij vrouwen wordt er veel meer over gesproken."

Buitendijk denkt dat het komt doordat mannen het lastig vinden om over hun eigen onzekerheden als man te praten. "Misschien willen mannen juist wel dat sixpackje in die reclame zien, dat weet ik niet. Een merk kun je daar niet zo makkelijk op aanspreken, maar je kunt wel een man leren om over zijn emoties te praten."

Emotionele problemen

GZ-psycholoog Anouk Geilen behandelt mensen met eetstoornissen. Ook zij onderschrijft dat niet het mannelijke schoonheidsideaal, maar emotionele problemen vaak ten grondslag liggen aan problemen als eetstoornissen.

"Wij leven in een maatschappij waar het mannelijke schoonheidsideaal diepgeworteld is. Iemand met een laag zelfbeeld die aan het afvallen is, krijgt dan bijvoorbeeld complimentjes. Steeds maar weer datzelfde beeld op tv kan ook een uitlokkende factor zijn. Een man kan hier dan in doorslaan en een eetstoornis ontwikkelen."

Volgens de psycholoog wordt de rol van het schoonheidsideaal bij mannen overdreven. Wel ziet Geilen dat het aantal mannelijke patiënten met een eetstoornis aan het verjongen is.

"Je ziet dat heel veel kinderen vanaf een heel jonge leeftijd bewust over gezondheid worden geïnformeerd. Iets wat goed en nodig is, omdat je het aantal kinderen met obesitas ook ziet stijgen. Maar er bestaat dus ook het vermoeden dat kinderen en jongeren die gevoelig zijn om in de gezondheidsgekte door te slaan, dit dus ook al op hele jonge leeftijd doen."

'Ga erover praten'

Dit betekent nog niet dat dit voor iedereen zo is: die groep loopt heel erg uiteen. Maar model Albert-Jan Buitendijk heeft in ieder geval wel een tip voor de jongere generatie mannen die problemen ervaren met het mannelijke schoonheidsideaal en hun gezondheid.

"Ik krijg vaak berichtjes van mannen dat ze mij als voorbeeld zien. Ik vind mezelf niet per se een voorbeeld. Ik ben toevallig een grote kerel die model is geworden. Maar iets wat ik ook tegen mijn zoon zal zeggen, als ik die ooit krijg, is dat het goed is om het over dit soort dingen te hebben. Dus als je worstelt met dit soort problemen, ga dan praten met iemand die er verstand van heeft. Daar zit geen schaamte in."

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
ModellenwereldBody positivityMan