Compensatie toeslagenaffaire voor bijna 10.000 ouders voorlopig afgewezen
Bijna 10.000 mensen die zich op tijd hebben aangemeld voor compensatie in de toeslagenaffaire, hebben daar voorlopig geen recht op. Dat schrijft staatssecretaris Alexandra van Huffelen in een brief aan de Tweede Kamer.
In de toeslagenaffaire werden duizenden ouders onterecht als fraudeur bestempeld en werden kinderopvangtoeslagen onterecht stopgezet. Sommige ouders raakten diep in de schulden.
Meer dan 36.000 aanmeldingen
Ter compensatie konden ouders zich melden bij Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT). In totaal hebben 36.196 ouders dat gedaan. 25.946 meldden zich voor de deadline van 15 februari. 10.250 hebben zich pas na de deadline aangemeld. Of zij in aanmerking komen, wordt binnen zes maanden onderzocht.
Zeker 9463 mensen die zich hebben aangemeld, hebben volgens Van Huffelen voorlopig geen recht op compensatie. Het gaat bijvoorbeeld om 1800 ouders die geen kinderopvangtoeslag hebben ontvangen. In de helft van de gevallen was een ouder geen aanvrager van de toeslag, maar een toeslagpartner.
Geen fout
In 5800 gevallen is volgens Van Huffelen geen fout gemaakt. Bijvoorbeeld omdat het inkomen van ouders was gewijzigd of omdat het aantal uren kinderopvangtoeslag veranderde.
Er is nadrukkelijk geen sprake van afwijzing van ouders, schrijft Van Huffelen in de brief. "Ouders komen mogelijk nog in aanmerking voor 30.000 euro na de integrale beoordeling. Ze hoeven zich hier ook niet apart of opnieuw voor aan te melden."
Ouders die niet in aanmerking lijken te komen voor de Catshuisregeling, krijgen daar een brief over. Daarin staat dat UHT hun zaak in verband met zorgvuldigheid na 1 mei nog volledig zal beoordelen.
15.456 ouders die zich voor 15 februari hebben aangemeld, komen wel in aanmerking voor de compensatie. 11.143 van hen zullen het geld voor 1 mei ontvangen, de rest krijgt het voor 12 mei uitbetaald.