'Vreemde gewaarwording'

Met speciaal apparaatje kan Gert-Jan, ondanks dwarslaesie, weer lopen

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© RTL Nederland Met speciaal apparaatje kan Gert-Jan, ondanks dwarslaesie, weer lopen
RTL

Door een dwarslaesie kon Gert-Jan Oskam niet meer lopen, zeiden de doktoren. Toch doet hij zondag mee aan een hardloopevenement, waarbij hij 100 meter gaat lopen. Zelfstandig. Op eigen kracht. En dat heeft Gert-Jan te danken aan een gloednieuwe techniek, ontwikkeld door een Zwitserse neurowetenschapper.

De doktoren waren duidelijk, toen Gert-Jan in 2011 in het ziekenhuis belandde na een heftig verkeersongeluk. Zijn onderlichaam was verlamd, hij zou nooit meer kunnen lopen.

Gisteren zat hij aan tafel bij talkshow Beau om te laten zien dat de doktoren geen gelijk hebben gekregen. Door een gloednieuwe techniek van een bekende neurowetenschapper in Zwitserland, die eerst op ratten en apen werd toegepast, kan Gert-Jan zijn benen weer bewegen. En dus lopen. 

Vreemde gewaarwording

"Ik was al langer bezig met lopen, of nou ja, mezelf van A naar B sleuren", vertelt Gert-Jan. "Dat was dan tien meter, en dan was het klaar." Dan was hij op. Maar met dit apparaatje was het anders. De eerste stappen die hij maakte, 'voor het echie', waren een vreemde gewaarwording. De bewegingen die hij eigenlijk heel moeilijk kon maken, gingen ineens zo veel makkelijker.

Dat legt hij ook uit in onderstaande video, waarin hij bij Beau aan tafel zit: 

Gert-Jan is een van de eerste mensen die op zijn ruggenmerg, op de plek waar de zenuwen naar zijn benen gaan, een elektrode kreeg. Er zit een kastje in zijn buik dat die elektrode signalen kan geven. Aan zijn schoenen zitten sensoren. Door de stimulatie kon hij bewegingen maken die hij eerder niet kon maken.

Niet altijd makkelijk

Vijf maanden lang heeft hij, dag in dag uit, in Zwitserland getraind. Zo goed, dat hij nu ook kan lopen zonder het apparaatje. Dat was niet altijd makkelijk, vertelt hij. "Soms had ik echt een off day."

Maar hij heeft zijn langetermijndoelstelling (leren lopen) altijd voor ogen gehouden. Hij vergelijkt het leren lopen een beetje met trainen voor een wedstrijd, waar je vervolgens niet voor wordt opgesteld. "Maar ik hou me vast aan het feit dat ik nog steeds vooruitgang boek."

Deze klachten kun je krijgen na lachgas: hoofdpijn tot dwarslaesie
Lees ook

Deze klachten kun je krijgen na lachgas: hoofdpijn tot dwarslaesie

Het is nu niet zo dat hij in de supermarkt boodschappen kan doen, lopend. Maar hij kan wel weer autorijden, heeft door het lopen meer energie, meer kracht, hij voelt zich gezonder, en is stabieler.  

Hardlopen

Aanstaande zondag doet Gert-Jan mee met de Wings For Life World Run plaats, een hardloopevenement waar geld wordt ingezameld voor onderzoek naar dwarslaesies. Hij gaat 100 meter lopen. "Puur op eigen kracht." Een flinke uitdaging, een stuk zwaarder ook, maar: "Ik denk wel dat ik het ga halen."

Lees meer over
GezondheidszorgGezondheidNeurologische aandoeningenTechniekTechnologie