Enorme berg aan uitgestelde zorg: 140.000 mensen wachten op een operatie
Nu de piek aan coronapatiënten in de ziekenhuizen voorbij lijkt, begint een grote nieuwe operatie in de zorg: het wegwerken van de enorme berg aan uitgestelde zorg. Daarvoor is zo snel mogelijk een plan en landelijke regie nodig, schrijven veertien beroepsverenigingen van artsen en ander medisch personeel vandaag in een brief aan de Federatie Medisch Specialisten en ministers Tamara van Ark (Medische Zorg) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid).
''Momenteel wachten er naar schatting minimaal 140.000 Nederlanders op een operatie'', zegt Jaap Bonjer, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Heelkunde en chirurg bij het Amsterdam UMC. "We hebben te maken met een hoog ziekteverzuim. Bij ons nu zo’n 12 procent. Sommige mensen zijn al meer dan een jaar ziek. Alleen de acute zorg en zorg die binnen zes weken geleverd moet worden, kan soms nog beperkt doorgaan."
Brief
Er is volgens hem meer capaciteit nodig in de ziekenhuizen. Daarom gaat er maandag een brief naar de Federatie Medisch Specialisten, V&VN en de ministers van Medische Zorg en Volksgezondheid. "Het is een breed gedragen brief vanuit veertien organisaties", zegt Bonjer. "Er moet nu gehandeld worden. Er zijn meer dan genoeg specialisten, die kunnen allemaal helpen. Ook specialisten die het niet zo druk hebben, omdat hun patiënten onderaan staan qua urgentie."
Studenten
Volgens de ondertekenaars van de brief zouden onder anderen studenten geneeskunde een oplossing kunnen bieden. "Studenten die in de wachttijd zitten voor de coschappen, kunnen nuttig ingezet worden om te helpen in de zorg." In het Amsterdam UMC hebben 150 studenten zich aangemeld om te helpen.
Ook naar de zelfstandige klinieken wordt gekeken. "Zij hebben geen tekort aan personeel. Het is goed denkbaar dat het personeel van deze klinieken wordt ingezet in de ziekenhuizen, om de uitgestelde zorg te ondersteunen", zo valt te lezen in de brief.
Centrale regie
Volgens Bonjer is er centrale regie nodig: ''Je hebt bij de ic-bedden gezien hoe goed het werkt als er centrale sturing op zit. Dit hoeft het ministerie van VWS niet te regelen, maar kan het wel initiëren. En dan vervolgens per regio kun je afspraken maken.''
Een van de voorstellen is om zes maanden lang iedere zaterdag te gaan werken. ''De meeste mensen werken maar 4 dagen per week, dus dat moet kunnen. En al lukt maar de helft, dan is dat al winst. Dan kan de berg in een half jaar weggewerkt zijn.''