Inzameling voor agenten Broek in Waterland: 'Door hen is dorp groot drama bespaard gebleven'
De wilde achtervolging van een groep overvallers in Broek in Waterland is in het Noord-Hollandse dorp nog steeds onderwerp van gesprek. Inwoner Nick Schallies vond dat de agenten wel een bloemetje verdienen en startte een inzamelingsactie. En die gaat hard.
Schallies was op die bewuste woensdagmiddag thuis aan het werk toen het rond half twee 's middags ineens donker werd buiten. "Er stond iets in brand, wat achteraf de vluchtauto's van de overvallers bleken te zijn", vertelt Schallies. "Ineens stonden er tien tot vijftien politiewagens voor m'n deur en werden we gesommeerd weg te gaan, de deur op slot te doen en te gaan liggen."
Uiteindelijk sluit het gezin zich op het zoldertje op, vertelt hij, waar ze tot zeven uur 's avonds gezeten hebben. "Tot die tijd wisten we niet of iedereen al gearresteerd was."
Ze horen pistoolschoten, sirenes, een helikopter die overvliegt. Uiteindelijk wordt één van de overvallers in een weiland doodgeschoten door de politie, zes anderen worden er aangehouden.
"We hebben zo veel mazzel gehad", zegt Schallies. "Het had zomaar anders af kunnen lopen. Het gebeurde namelijk net een halfuurtje nadat de basisschool uit was. Dan waren er veel meer mensen op straat geweest. En als de overvallers hadden kunnen ontsnappen, hadden ze met automatische wapens en al door het dorp gelopen."
Op deze beelden, gefilmd door omwonenden, is te zien hoe de politie de overvallers inrekent in een weiland in Broek in Waterland:
Toen zijn buurman deze week vertelde een doos soesjes naar de politie te brengen als bedankje voor hun adequate ingrijpen, bedacht Schallies dat het een mooi idee zou zijn om namens het hele dorp 'een gebaar te maken'. "Ze hebben er namelijk voor gezorgd dat Broek in Waterland een groot drama bespaard is gebleven."
Zijn doel was 100 euro voor een mooie bos bloemen, maar inmiddels staat de teller van zijn inzamelingsactie al op 7000 euro - in 24 uur. "De donaties komen uit het hele land, van Brabant en Leiden tot aan Groningen." Dat doet hem goed, zegt Schallies. "De politie is niet altijd even geliefd, maar het is mooi dat mensen nu een blijk van waardering uitspreken."
'In het zonnetje zetten'
Nu er zo veel geld is opgehaald, denken Schallies en zijn dorpsgenoten hard na over een cadeau. Ze staan inmiddels in contact met de politie zelf, die hen liet weten dat er zo'n 100 mensen direct betrokken zijn geweest bij de actie. "En inclusief meldkamer en bijvoorbeeld de mensen van de helikopter zijn het er zo'n 300. Die willen we het liefst allemaal in het zonnetje zetten."
"Misschien gaan we iets met de lokale horeca regelen, maar de politie is wel een overheidsinstelling en mag niet zomaar een gift aannemen. Een andere optie is het geven een mooie donatie aan een stichting die een directe lijn heeft met de politie."
Steunbetuigingen
Schallies is blij dat mensen nu eens positief zijn over een beroepsgroep die niet altijd in een positief daglicht staat. "De politie is ook niet altijd mijn beste vriend, helemaal als ik weer een boete op m'n deurmat vind", zegt Schallies. "Mensen houden van klagen, maar ik ben heel blij dat mensen nu de behoefte voelen om zich een keer positief uit te spreken."
De inzamelingsactie van Schallies is niet het enige bedankje dat de politie krijgt voor hun adequate ingrijpen in Broek in Waterland. Op Facebook laat het politieteam Amsterdam Boven IJ weten dat veel mensen de betrokken hulpverleners al een hart onder de riem hebben gestoken met kaartjes, tekeningen en taart. "Wij zijn diep geroerd door de vele dank- en steunbetuigingen en het doet onze betrokken collega’s goed."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.