Vanaf 1 juli statiegeld op kleine plastic flesjes
Vanaf 1 juli zit er 15 cent statiegeld op kleine plastic flesjes frisdrank en water. De flesjes kunnen dan worden ingeleverd bij (grotere) supermarkten, tankstations langs de snelweg en op een aantal andere plekken, waaronder bij sportverenigingen. Later zullen er ook inzamelingspunten komen op een aantal NS-stations.
De flesjes zullen te herkennen zijn aan het nieuwe statiegeldlogo. "Het doel is zoveel mogelijk, maar zeker 90 procent, van de kleine plastic flesjes die worden verkocht weer in te nemen", zegt directeur van Statiegeld Nederland Raymond Gianotten. "Plastic is een waardevolle grondstof en het is zonde als die verloren gaat. Van de kleine plastic flesjes kunnen weer andere verpakkingen en producten gemaakt worden."
15 cent extra
Consumenten betalen 15 cent extra bij aankoop van de flesjes. Dat geld krijgen ze terug als ze de flesjes weer inleveren. Ook voor 1 juli kunnen mensen al plastic flesjes met het statiegeldlogo tegenkomen, omdat ze geleidelijk in de winkels terecht zullen komen. Op flesjes zonder dat logo zit geen statiegeld.
Jaarlijks worden 900 miljoen kleine en 600 miljoen grote plastic flessen frisdrank en water verkocht in Nederland. In april 2020 besloot staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat dat ook op de kleine flesjes statiegeld moest komen, om zo de hoeveelheid zwerfafval te verminderen. Dat werd het afgelopen jaar voorbereid.
Eind 2022 komt er ook statiegeld op blikjes. Ook daarbij gaat het om 15 cent per stuk.