Compensatie

Veel meer medewerkers Defensie blootgesteld aan schadelijk chroom-6

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPVeel meer medewerkers Defensie blootgesteld aan schadelijk chroom-6
RTL

Veel meer (oud-)medewerkers van Defensie zijn jarenlang blootgesteld aan het schadelijke chroom-6. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM, waarbij 229 defensielocaties zijn onderzocht. Op al die locaties kunnen medewerkers zijn blootgesteld aan chroom-6. Eerder was slechts van vijf locaties bekend dat medewerkers er zijn blootgesteld. Chroom-6 is een schadelijk metaal, dat kan leiden tot verschillende soorten kanker en luchtwegproblemen.

Verf met het schadelijke metaal werd gebruikt om defensievoertuigen te schilderen. Het spul voorkomt dat onderdelen gaan roesten. Wanneer onderhoud werd gepleegd aan bijvoorbeeld tankvoertuigen of vliegtuigen, kon de schadelijke stof chroom-6 vrijkomen.

Veel meer Defensiemedewerkers blootgesteld

Eerder werd vastgesteld dat medewerkers op vijf defensielocaties ziek zijn geworden door blootstelling aan chroom-6. Nu heeft het RIVM blootstelling op 229 locaties van Defensie onder de loep genomen in de periode 1970 tot 2015. Daaruit blijkt dat ook op veel van die locaties medewerkers zijn blootgesteld aan chroom-6.

Medewerkers beschikten soms niet over de juiste beschermingsmiddelen. Hoeveel medewerkers precies ziek zijn geworden door blootstelling, is onbekend. In een enquête geven zeker 300 oud-medewerkers of namens hen, nabestaanden, aan dat ze ziekteverschijnselen hebben die passen bij blootstelling aan chroom-6, maar de precieze link tussen de ziekte en de blootstelling moet worden vastgesteld. 

Ook buiten Defensie werd chroom-6 gebruikt

Inslikken of inademen

Chroom-6 mag inmiddels niet meer worden gebruikt, maar het is nog wel aanwezig op defensievoertuigen. Het is pas schadelijk zodra er intensief mee wordt gewerkt. Zo kunnen medewerkers het inslikken of inademen als ze een object met chroom-6 houdende verf schuren. 

Blootstelling kan leiden tot verschillende zieken, zoals strottenhoofdkanker, longkanker, neus- en neusholtebijkanker, COPD, astma, eczeem en een perforatie van het neustussenschot. 

Uitkering

Medewerkers die ziek zijn geworden als gevolg van blootstelling aan chroom-6 kunnen in aanmerking komen voor een uitkering van Defensie. Als een medewerker is overleden, kunnen nabestaanden aanspraak maken op een uitkering.

In een reactie biedt staatssecretaris Visser van Defensie haar excuses aan voor het gebrek aan het gebrek aan bescherming. "Hierdoor kunnen medewerkers ziek zijn geworden. Dat spijt me. Ik weet hoe erg het hen en hun families raakt. Hun verhalen hebben diepe indruk op mij gemaakt.’’

André Vinke bij een van de toestellen waar hij aan werkte© Privéfoto
André Vinke bij een van de toestellen waar hij aan werkte

André Vinke werkte 35 jaar met chroom-6

Als schilder bij de Koninklijke Luchtmacht werkte Andre Vinke met het schadelijke chroom-6. Op verschillende locaties werd hij er aan blootgesteld, zoals bij het werk aan straaljagers op de vliegbasis Twente. "Ik heb last van eczeem en kortademigheid, dat komt door chroom-6. Dat staat ook in mijn medisch rapport", vertelt hij.

Vinke neemt het zijn voormalige werkgever kwalijk dat hij en zijn collega's nooit op de hoogte zijn gebracht van de risico's die zij liepen. "Dan had ik kunnen weggaan, kunnen zeggen: dit werk wil ik niet doen onder deze arbeidsomstandigheden."

"Dat ze hebben gezwegen over de risico's, vind ik een misdrijf. Als ik jou een auto verkoop en niet vertel dat de remmen kapot zijn, dan is dat ook een misdrijf."

Hoeveel smartengeld slachtoffers krijgen, hangt af van de duur van het werk, de functie waar ze in werkten en de ernst van de ziekte die zij hebben opgelopen. 

Lees meer over
Ministerie van DefensieDefensie