Aandeel Indiase variant in Nederland blijft stabiel: 'Goed in de gaten houden'
Het percentage mensen dat besmet is met de Indiase variant is in ons land al vier tot vijf weken stabiel. "Onder de half procent van de coronagevallen wordt door deze variant veroorzaakt. Dat percentage stijgt of daalt niet", zegt Chantal Reusken, viroloog bij het RIVM.
Het RIVM houdt door middel van een wekelijkse steekproef in de gaten hoe de verschillende coronavarianten zich verspreiden in Nederland. "We monitoren het erg goed. Reizigers uit India worden bijvoorbeeld getest", zegt Reusken. "We zien in Nederland nu nog niet wat we in Engeland zien."
In Engeland neemt de Indiase variant, ook wel Deltavariant genoemd, de overhand. Het land is hard aan het vaccineren, maar toch stijgt het aantal besmettingen in hard tempo. Dat komt omdat de Indiase variant 40 tot 50 procent besmettelijker is, zegt Reusken.
Hoe kan het dan dat de Deltavariant nog niet zo aanwezig is in ons land? "De maatregelen en snelheid van versoepelen is anders. Ook heeft Engeland een andere vaccinatiestrategie. Zij hebben al vroeg besloten om de tweede prik van AstraZeneca uit te stellen. Dat is een verschil met Nederland."
Volledige bescherming belangrijk
Het uitstellen van de tweede prik kan juist bij deze variant belangrijk zijn, zegt Reusken. "Na één dosis van AstraZeneca en Pfizer ben je 15 tot 20 procent minder beschermd tegen de Indiase variant. Juist daarom is de volledige bescherming belangrijk."
Waar het precies heengaat met de Indiase variant is moeilijk te zeggen. "We zitten nu in een gelukkige situatie dat we snel aan het vaccineren zijn en we te maken hebben met een seizoenseffect. Tot nu toe blijft het aandeel van de variant laag in de steekproef. Of dat zo blijft hangt af van hoe wij goed wij ons aan de maatregelen blijven houden en hoe het gaat met de vaccinatiecampagne."