Nieuw middel tegen alzheimer goedgekeurd in VS: 'Heel zeldzaam'
Voor het eerst sinds 2003 komt er een nieuw middel tegen alzheimer op de markt in de Verenigde Staten. De therapie is goedgekeurd voor gebruik door de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA. "Als je kijkt naar hoe vaak ze dit doen, dan is dit echt heel zeldzaam", zegt een woordvoerder van Alzheimer Nederland.
Het medicijn heeft de naam Aducanumab en is van farmaceut Biogen. "Het middel zou de ziekte kunnen vertragen. Het is dus vooral bedoeld voor patiënten die in een vroeg stadium van alzheimer zitten. Mensen die al een tijdje met de ziekte leven hebben hier niks aan", zegt een woordvoerder van Alzheimer Nederland tegen RTL Nieuws.
Nog wel onzekerheden
Er kleven nog wel wat onzekerheden aan de therapie, omdat het middel al na één onderzoek is goedgekeurd. Normaal gesproken gaan hier twee onderzoeken overheen, maar omdat er geen alternatief medicijn is heeft de FDA dit toch goedgekeurd. Het tweede onderzoek wordt ook nog gedaan, daar is de FDA nog mee bezig.
Veel farmaceutische bedrijven hadden de zoektocht naar een goed medicijn voor het afremmen van de ziekte min of meer opgegeven. Ook farmaceut Biogen was in 2019 gestopt met de ontwikkeling van het medicijn.
Maar uit een nieuwe analyse bleek dat het toch aansloeg. Alzheimer wordt veroorzaakt door het ophopen van bepaalde eiwitten in de hersenzenuwcellen. Dat proces wordt door het middel Aducanumab teruggedrongen.
En Nederland?
Het is nog maar de vraag of het middel gebruikt zal worden in Nederland. In 2020 vroeg Biogen goedkeuring aan het Europees Medicijnagentschap (EMA). Als het middel wordt goedgekeurd, volgt er eerst nog een hele procedure die nog wel lang kan duren, zegt een woordvoerder van Alzheimer Nederland. Het middel zal er dan op z'n vroegst zijn in de tweede helft van 2022.
De FDA heeft Biogen opgedragen onderzoek te doen naar het effect van het middel bij patiënten. "Als het medicijn niet werkt zoals bedoeld, dan kunnen we stappen nemen om het van de markt te halen", schrijft de farmaceut in een verklaring.