RIVM-cijfers

In één week 30 procent minder coronabesmettingen, prikken bereikt piek

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPIn één week 30 procent minder coronabesmettingen, prikken bereikt piek
RTL

Het aantal coronabesmettingen gaat hard naar beneden en het vaccineren bereikt een hoogtepunt. Met deze kelderende cijfers is het risiconiveau in veel regio's naar 'zorgelijk' gedaald.

Het blijft goed gaan met het aantal nieuwe besmettingen, blijkt uit de weekcijfers. Afgelopen week zijn er 14.397 nieuwe besmettingen geregistreerd bij het RIVM. Dat is een daling van 30 procent vergeleken met de week ervoor.

Dat maakt dat het aantal besmettingen in veel regio's nu op risiconiveau 'zorgelijk' zit, dat was in september voor het laatst. Dit is overigens niet in alle regio's zo. Er zijn nog provincies waar het risico op 'ernstig' blijft staan.

Groepsimmuniteit

In alle leeftijdsgroepen daalt het aantal besmettingen. De jongste groepen hebben nog geen hoge vaccinatiegraad, maar waarschijnlijk zorgt een combinatie van vaccinaties bij oudere volwassenen (die kunnen jonge groepen minder vaak besmetten), opgebouwde immuniteit door corona-infecties (jonge groepen hebben relatief vaak corona gehad) en het seizoenseffect ervoor dat ook jonge groepen minder vaak besmet raken. Je ziet dus al een beeld van wat groepsimmuniteit kan bereiken.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Vaccinaties op stoom

Inmiddels is de vaccinatiecampagne goed op stoom. In januari waren er 25 priklocaties, in maart groeide dat aantal naar 60. Inmiddels zijn er 140 priklocaties.

De GGD meldt dat er bij die priklocaties bijna 1,5 miljoen afspraken zijn gemaakt. Er staan 1.427.050 afspraken gepland voor 7 t/m 13 juni. In totaal zijn er al bijna 11 miljoen prikken gezet. Hiermee heeft 49 procent, bijna de helft dus, van de 18-plussers in Nederland minimaal één vaccinatie gehad.

Duikvlucht ziekenhuiscijfers

Ook met de bezetting van de verpleegafdelingen en de ic's in ziekenhuizen gaat het goed. De cijfers laten een duidelijke duikvlucht naar beneden zien.

Het aantal patiënten dat met Covid-19 werd opgenomen in het ziekenhuis, daalde afgelopen week naar 380, dat is een daling van 32 procent. Daarnaast daalde ook het aantal patiënten dat werd opgenomen op de ic met 57 procent tot 50 personen in die week.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Weinig patiënten naar ziekenhuis

Het aantal ziekenhuisopnames is sinds september niet zo laag geweest. Voor het eerst is er dan ook in veel regio's sprake van een risiconiveau lager: ernstig.

Maar we zijn er nog niet. Er zitten nog twee risiconiveau onder. Het lagere 'zorgelijk' en 'waakzaam'.

Lees meer over
RIVMCoronabesmettingenCoronacrisis in NederlandCoronamaatregelen