Heropening nachtleven

Met valse testuitslag naar de club: 'Zo is het niet meer veilig'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPMet valse testuitslag naar de club: 'Zo is het niet meer veilig'
RTL

Met dampende dansvloeren en knallende speakers konden de nachtclubs dit weekend weer open. Door verplichte toegangstests zou het veilig moeten zijn, maar in het eerste weekend ging er een hoop mis. Sommige mensen hadden hun testuitslag niet op tijd en er gingen verhalen over mensen die met een valse toegangstest binnenkwamen.

"Volgens mij is er heel veel goed gegaan, maar zijn er ook nog wel wat 'hiccups'. En die moeten echt worden verholpen de komende tijd", zegt demissionair coronaminister Hugo de Jonge tegen RTL Nieuws als reactie op het eerste echte uitgaansweekend in maanden.

Het grootste probleem was een hack waardoor mensen hun testuitslag niet op tijd binnen hadden, maar ook waren er verhalen over valse toegangstesten. Op Twitter en voor de camera's van Powned zeggen verschillende mensen dat screenshots van QR-codes worden uitgewisseld, zodat ook mensen zonder test binnen konden komen in de nachtclubs.

Uitgaanspubliek 'gefrustreerd' om uitblijven uitslag toegangstest
Lees ook

Uitgaanspubliek 'gefrustreerd' om uitblijven uitslag toegangstest

Het werkt namelijk zo: als je naar een club of disco wil, moet je je vooraf laten testen of volledig gevaccineerd zijn. Vervolgens kun je op je telefoon een QR-code laten zien om dit te bewijzen. Bij de ingang staat iemand met een scanner, die als het goed is een groen vinkje geeft en jouw initialen en geboortedatum toont. Dan moet je nog legitimatie laten zien om te bewijzen dat het echt jouw testuitslag is.

In de praktijk is het alleen iets minder waterdicht dan het klinkt. Er is lang niet altijd tijd bij de deur om nog een extra legitimatiecheck te doen en screenshots zijn eenvoudig te maken en naar je vrienden te versturen.

"Er is een balans gezocht tussen privacy (niet alle gegevens in de QR) en fraudebestrijding", reageert de directeur informatiebeleid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Ron Roozendaal op Twitter. Oftewel: het systeem minder fraudegevoelig maken, zou ook betekenen dat de gebruikers meer privacy moeten inleveren.

En daarnaast wijst hij erop dat de QR-codes om de paar minuten veranderen. Als je na die tijd een screenshot gebruikt, geeft de scanner aan dat je niet naar binnen mag. Dus even een code naar je hele vriendengroep sturen wordt dan best ingewikkeld: het werkt alleen als je 'm vlak voor de deur doorstuurt.

Screenshot vaak niet mogelijk

Ook kun je op de meeste telefoons helemaal geen screenshot maken van je QR-code, zegt één van de appbouwers op Twitter. Net als bij veel bankapps is er iets ingebouwd waardoor een screenshot niet te maken is.

Alleen op de iPhone was dit niet toe te voegen aan de app. "Daarom zitten er ook andere maatregelen in zoals een korte geldigheid, controle op je initialen en een bewegend fietsje", zegt hij. Met dat laatste bedoelt hij een animatie die je ziet in de app. Bij een screenshot werkt die natuurlijk niet.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Het beste middel tegen fraude is volgens coronaminister De Jonge om echt goed de legitimatie van de bezoekers te controleren bij de deur. Hij zegt dan ook geen begrip te hebben voor clubeigenaren die hier geen tijd voor te hebben. Juist zij hebben er volgens de minister belang bij dat het systeem goed werkt.

"Je wilt echt dat als je in die club bent dat het echt veilig is. Dat er alleen mensen zijn die echt gevaccineerd zijn of echt getest zijn. Want anders is het niet meer veilig om het achter de poorten van de toegangstesten te organiseren", gaat hij verder. "Kortom: ik weet zeker dat clubeigenaren er heel veel aan gelegen is om te zorgen dat het systeem goed gaat werken."

Volgens Nachtbelang, een lobby voor nachtclubs en andere horeca, vonden veel eigenaren het werken met toegangstesten 'veel gedoe' en hopen ze snel hier vanaf te zijn. "Het kan nu even, maar niet heel lang", zegt een woordvoerder. Zeker als er ook nog problemen zijn met de toegangstesten, zoals afgelopen weekend, is het dubbel hard werken op een toch al drukke avond.

Ook hebben clubs er bij mensen die hun test niet binnen hadden er soms een 'eigen invulling' aan moeten geven, zoals met sneltesten. Dat gebeurde ook bij de club waar RTL Nieuws afgelopen weekend was voor onderstaande reportage.

"Om die mensen naar huis te sturen is niet te doen", zegt Nachtbelang. Tegelijk zegt de woordvoerder dat verreweg de meeste mensen gewoon met hun testbewijs zijn binnengekomen en dat bij horeca altijd mensen met een vals ID naar binnen proberen te glippen.

Met een haperende CoronaCheck-app was er in de eerste nacht wat onvrede en paniek, maar uiteindelijk is het in de meeste clubs en discotheken toch weer een feestje geworden.

En ook al is het pas maandag: Hugo de Jonge is al druk bezig met volgend weekend om de problemen van de afgelopen dagen te verhelpen. "We gaan samen met stichting Open Nederland, die Testen voor Toegang organiseert om tafel om te kijken wat kan er allemaal anders en beter voor het volgende weekend. Want volgend weekend zal het weer druk worden."

 

Lees meer over
CoronaMelderCoronatest