Zomervakantie begint

Coronacontrole aan de grens? 'Heel apart, maar iedereen kon zo doorrijden'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Eigen foto/ANPCoronacontrole aan de grens? 'Heel apart, maar iedereen kon zo doorrijden'
RTL

Stel, jullie zitten in een volgepakte auto op weg naar een welverdiende vakantie en opeens roept iemand vanaf de achterbank: ik heb mijn testuitslag nog niet binnen! Wordt het dan billen knijpen tot aan Frankrijk?

In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst, maar het korte antwoord is: nee. Want de kans op een controle lijkt klein, blijkt uit de ervaringen.

"Er is een tijdje gecontroleerd, maar nu wordt dat aan de grens al weken niet of amper gedaan", is de indruk van Pauline Stappers, directrice van de Franse camping Sandaya Paris Maisons-Laffitte. Ze baseert zich op de verhalen van de ongeveer vijftien Nederlandse families die nu bij haar op de camping staan. 'We konden gewoon doorrijden', vertelden zij allemaal. 

'Alleen paspoort gecheckt' 

In een andere hoek van Europa merkt Mathijs van Dijk hetzelfde. Hij is eigenaar van camping Forteca in het zuidwesten van Polen. "Alle gasten die we vanaf mei hebben gehad, Denen, Duitsers, Nederlanders, daar is niemand van gecontroleerd aan een grens. Heel apart."

Van Dijk heeft onlangs zelf de proef op de som genomen. "Ik ben net terug uit Italië, vorige week. Ik had geen negatieve test bij me, want ik was spontaan vertrokken. Bij de Oostenrijkse grens heb ik paspoortcontrole gehad. Niets meer dan dat."

Op vakantie? Dit zijn de regels per land
Lees ook

Op vakantie? Dit zijn de regels per land

De Belgische journalist Nathalie Carpentier beschreef afgelopen weekend in de krant De Standaard hoe ze bij wijze van steekproef vijf Europese landsgrenzen afging. Zij is volledig gevaccineerd, maar haar fotograaf die z'n testuitslag maar niet binnenkreeg, zorgde voor wat extra spanning. 

Al waren het zenuwen om niets. Want in Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Italië - overal - kwamen ze zonder enige vaccinatiecheck de grens over. En sprak Carpentier reizigers met dezelfde ervaringen.

In Zwitserland citeerde ze een gefrustreerde Fransman die al meerdere landen had doorkruist: 'We hebben erg veel moeite gedaan om volledig in orde te zijn. Een keer zijn we zelfs om twee uur 's nachts vertrokken zodat onze PCR-test zeker nog geldig zou zijn. Maar nergens heeft iemand ons gevraagd of we gevaccineerd of negatief zijn. Niet aan de grens, niet op hotel, niet op straat. Dan vraag je je af waar je al die uren tijd in hebt gestoken.'

'Gele boekje was onze redding' 

Wouke van Scherrenburg, journalist en debatleider, stuitte deze week wel op een controle bij de Franse grens, twitterde ze. Het was een mobiele controle met douaniers die geen apparaatje hadden om de QR-code van de CoronaCheckApp te scannen. Bijna was ze teruggestuurd en had ze ergens een PCR-test moeten regelen. Haar gele inentingenboekje hielp haar de grens over.

Ze adviseert haar volgers om ook een papieren vaccinatiebewijs of het gele boekje mee te nemen op reis. Velen reageren verbaasd op haar tweet. 'Controle? Ik heb ze nergens gezien tussen Nederland en Spanje.'   

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

En als we straks 'rood' zijn?

Gisteren zei demissionair coronaminister Hugo de Jonge dat hij vreest dat Nederland binnenkort rood zal kleuren op de Europese besmettingskaart. De besmettingen lopen opeens weer hard op. Gaat het straks anders aan de Europese grenzen als ons land officieel als besmettingshaard te boek staat?

Dat hangt helemaal af van welke gevolgen andere landen daaraan geven, zegt politiek verslaggever Marieke van de Zilver van RTL Nieuws. "De Europese afspraak is dat je met het Europese coronapaspoort kunt reizen vanuit 'rode gebieden', maar landen kunnen zelf extra maatregelen instellen voor de toeristen uit die landen." Zo is het straks mogelijk Nederlanders de regel op te leggen dat ze verplicht in quarantaine moeten bij aankomst in hun vakantieland. 

Nu is de kleurcode voor Nederland vooral geel met sommige delen groen.© ECDC
Nu is de kleurcode voor Nederland vooral geel met sommige delen groen.

Of landen ook echt zo op het rode Nederland gaan reageren, moeten we afwachten. Van de Zilver: "Landen kijken steeds opnieuw naar wat ze zelf nodig vinden. Sommige landen hebben algemene regels voor wat zij zien als rode landen, maar niet allemaal. De economie speelt ook een rol. Italië vindt het nu bijvoorbeeld prima als je komt met een vaccinatiebewijs met maar één prik in plaats van twee. De Duitsers zijn weer heel streng." 

Campingdirecteur Pauline Stappers zou het verbazen als Frankrijk het de Nederlanders volgende week moeilijker gaat maken of opeens intensiever aan de grens zal controleren. "Nederlanders zorgen voor een groot deel van de toeristische omzet. Frankrijk heeft ze hard nodig deze zomer."  

Sinds 1 juli kun je relatief vrij reizen in de landen van de EU met het coronapaspoort. Hoe werkt dat, wat kan wel, wat niet?
Lees meer over
Europese UnieCoronatestReisadviesAutoVakantieVaccinatie