'Virus houdt van feesten'

Groningse studenten zien massale toename besmettingen: 'Steeds krijgen wij de schuld'

Door Evy van der Sanden··Aangepast:
Groningse studenten zien massale toename besmettingen: 'Steeds krijgen wij de schuld'
RTL

Lange tijd lag het aantal coronabesmettingen in het noorden van het land lager dan in de rest van Nederland, maar ook daar gaat het virus nu in rap tempo rond. Vooral veel studenten zijn besmet geraakt, veel anderen zijn in contact geweest met een besmet persoon. "Van het voetbalteam tot de studievereniging: iedereen raakt massaal besmet."

De gemeente Groningen telde in de laatste zeven dagen gemiddeld 533 nieuwe gevallen per dag. Op de nieuwste coronakaart van Nederland, die dinsdag wordt vastgesteld, komt Groningen waarschijnlijk op het hoogste risiconiveau uit: zeer ernstig

Ook op de Europese kaart, die is gebaseerd op het aantal positieve tests in de afgelopen veertien dagen, versprong Groningen al van groen naar oranje. Dat wordt donderdag waarschijnlijk rood of donkerrood: meer dan 200 besmettingen per 100.000 inwoners.

'Shit, in quarantaine'

Die flinke stijging ziet student internationale betrekkingen Marinus Jongman (23) om zich heen. Hij kwam vandaag na vier dagen uit quarantaine en is niet de enige. "Aan alle kanten komen er berichtjes: 'shit, ik zit weer in quarantaine'." 

© ECDC

Marinus ging de afgelopen tijd bewust niet uit, want hij betwijfelde of het beleid van de overheid veilig was. Maar hij kwam wel in aanraking met drie mensen die positief hadden getest. 

"Van het voetbalteam tot de studievereniging en van mijn vrienden van de middelbare school tot huisgenoten: iedereen raakt massaal besmet of moet in quarantaine. Echt bizar."  Voor hem komt het virus voor het eerst zo dichtbij. "Lange tijd waren er weinig positieve testen. Soms hoorde je er een maand niets over."

© Privécollectie Marinus

Groningen wist het virus lange tijd buiten de deur te houden, zegt hoogleraar medische microbiologie Bert Niesters. "De besmettingen traden vorig jaar op in Brabant en Limburg. We hielden het virus lang tegen door veel te testen en door te zeggen: blijf alsjeblieft zo veel mogelijk in de noordelijke regio, ga niet op bezoek in Brabant."

'Waterkraan staat open'

Maar met de versoepelingen heeft de regering 'de waterkraan opengezet', vindt hij. "Groningen is een echte studentenstad. Er zijn veel uitgaansgelegenheden en jongeren zijn lang niet allemaal volledig gevaccineerd. Daar kan het virus zich snel verspreiden", zegt Niesters. Dat komt ook zeker door de deltavariant, die veel besmettelijker is en de overhand neemt, zegt hij.

Tel daar de 'slechte controle' bij uitgaansgelegenheden bij op, en je hebt een cocktail voor een toenemend aantal besmettingen. Niesters: "Het testen voor toegang-systeem is een gatenkaas geworden. Ik zag een bericht van iemand die een QR-code kocht voor 50 euro. 50 euro voor ellende."

Dan nog de geldigheid van de testen, daar vindt Niesters ook wat van. Want een antigeen-sneltest is geldig voor 24 uur, wat betekent dat tussen de testafname en het evenement of bezoek maximaal 24 uur mag zitten. Niesters: "Maar in de praktijk blijkt nu dat dit geregeld wordt opgerekt tot 40 uur."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De tekst van demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge over 'dansen met Janssen' helpt niet, zegt Niesters. Daarmee doelde De Jonge op een inenting met het vaccin Janssen, waarna je direct een avond op stap kon. Terwijl pas na enkele weken na inenting de bescherming volledig is.

"Als je geen kennis van zaken hebt en de overheid zegt: je kunt lekker dansen na ja vaccinatie, dan heb je nu alles gedaan wat mag, en word je er toch voor gestraft. Het zijn niet de jongeren die schuld hebben."

Te snel versoepeld

Volgens Niesters is er veel te snel versoepeld. "Er is een wedstrijd gaande tussen het vaccin en het virus. Het virus houdt van feesten, voetbal, drinken en dansen. Maar dan zonder Janssen. Het virus houdt niet van vaccineren."

De 22-jarige student geneeskunde Lennard Pierey is een van de studenten die niet besmet raakte. Maar voor zijn gevoel is dat 'puur geluk'. "Echt superveel mensen in mijn omgeving zitten in quarantaine."

© Privécollectie Lennard.

Dat voelt 'een beetje maf dat het nu zo explosief toeneemt'. Lennard vindt het wel logisch dat de besmettingen nu toenemen na het openen van alle uitgaansgelegenheden.

Dat denkt ook Marinus. "Tijdens de persconferentie werd er gewezen op jongeren. Dan denk ik: jullie zeiden dat wij veilig uit konden gaan en dan nu een beetje verbaasd doen dat het aantal besmettingen zo hard oploopt onder jongeren. Je kan ook toegeven dat je een fout hebt gemaakt, zonder dat af te schuiven op de generatie die al de hele tijd de zwarte piet toebedeeld krijgt. Dat is heel frustrerend."

Geest uit de fles

In de omgeving van Lennard worden jongeren wel weer voorzichtiger. "Mensen die naar een feestje zouden gaan, doen dat nu niet omdat de aantallen door het plafond schieten." Maar Niesters denkt dat het te laat is. "We moeten veel doen om het terug te draaien."

Coronabesmettingen onder jongeren lopen flink op. En wie denkt dat het virus jonge mensen niet raakt, heeft het mis.
Lees meer over
RIVMGGDCoronabesmettingenCoronamaatregelenLink in bio