Corona-update: stel je vraag

Verandert je menstruatie door een coronavaccinatie?

Door Elise Spetter··Aangepast:
Verandert je menstruatie door een coronavaccinatie?
RTL

Verlate menstruatie, doorbraakbloedingen of meer pijn: verschillende vrouwen zeggen na hun coronavaccinatie last te hebben van een afwijkende menstruatie. Is er sprake van een verband? En zijn er ook langetermijneffecten? We vroegen het aan gynaecoloog en menstruatie-expert Bertho Nieboer van het Radboud UMC.

Hij benadrukt dat vrouwen zich absoluut geen zorgen hoeven te maken: er is geen wetenschappelijk bewijs van langetermijneffecten, of van een verband tussen de menstruatieklachten en coronavaccinatie. 

Maar, zegt Nieboer, de klachten zijn niet geheel vreemd. Als we kijken naar hoe mensen in het algemeen reageren op vaccins, kan een afwijkende menstruatie een reactie zijn van het immuunsysteem. 

Rotterdam betaalt maandverband voor dochters uit arme gezinnen
Lees ook

Rotterdam betaalt maandverband voor dochters uit arme gezinnen

Bij bijwerkingencentrum Lareb komen verschillende meldingen binnen van vrouwen die aangeven last te hebben van afwijkende menstruatieklachten na hun coronavaccinatie. Op de website lees je dat de meeste vrouwen last krijgen van een menstruatiestoornis, vaginale bloeding, verlate menstruatie, tussentijdse bloeding, pijn aan de borsten en een onregelmatige menstruatie.

Ook op sociale media zeggen vrouwen last te hebben van een veranderde menstruatie. Zo kreeg een tweet van de Amerikaanse hoogleraar Kate Clancy, gespecialiseerd in onder meer menstruatiecyclussen, veel reacties.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Clancy startte daarop een onderzoek naar de ervaringen van vrouwen na hun coronavaccinatie. In dit onderzoek wordt benadrukt dat bijwerkingen vaak voorkomen na een vaccin, en zelfs een belangrijke manier zijn om ons immuunsysteem beter te begrijpen.

Rol immuunsysteem

Hoe kan dat immuunsysteem een rol spelen in een afwijkende menstruatie? "In de kern gaat het erom dat je lichaam erop gericht is, alles af te stoten wat anders is. Met het toedienen van een vaccin, zet je je immuunsysteem op scherp. Dit kan verschillende gevolgen hebben voor je cyclus", legt Nieboer uit.

"Door het geven van een vaccinatie word je immuunsysteem aan het werk gezet om alvast klaar te staan voor het geval er een echte (corona)infectie optreedt. Omdat het immuunsysteem ook een relatie heeft met de vrouwelijke hormoonspiegels, kan een vaccinatie van invloed zijn op de timing en de hevigheid van de menstruatie."

Tot nu toe weten we dat dit alleen geldt voor de korte termijn. "Zo kunnen vrouwen heftiger óf eerder gaan menstrueren. De verwachting is dat dat nooit langer duurt dan één cyclus. Ik heb ook nog niet van vrouwen gehoord dat hun menstruatie blijvend is veranderd", zegt de gynaecoloog.

Cyclus verstoord door stress

Volgens Nieboer staat de reactie van je immuunsysteem op nummer één als belangrijkste en meest logische oorzaak van veranderingen in de menstruatie. Wat daarnaast een rol kan spelen, is stress: "Als je bijvoorbeeld heel erg aan het twijfelen bent over je vaccinatie, kan dat impact hebben. We weten namelijk dat stress een belangrijke verstoorder kan zijn van je cyclus."

"Zo kennen we allemaal wel verhalen van iemand die bijvoorbeeld van baan is geswitcht of net een heftige periode achter de rug heeft en bij wie de menstruatie achterwege blijft of anders is."

Ondanks de korte en wellicht ietwat ongerust makende effecten van een coronavaccin op je menstruatie, benadrukt Nieboer dat angst voor langetermijneffecten niet nodig is. "Daar moet je je niet te veel zorgen over maken. Het is gebleken dat vaccins hooguit impact hebben op één cyclus."

Mocht er wel sprake zijn van een blijvende cyclusverandering, dan raadt hij aan om een afspraak te maken bij de dokter. En, zegt hij: "Blijf betrouwbare bronnen checken. Ga er niet vanuit dat alles klopt wat op Facebook staat."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
RadboudumcGynaecologieCoronaviruscorona-updateMenstruatieLink in bio