Enige met korte coupe

Maud (25) kreeg borstkanker, maar is nu finalist Miss Nederland: 'Ben meer dan een knap meisje'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Fleur Louwe/William Rutten-Miss NederlandMaud (25) kreeg borstkanker, maar is nu finalist Miss Nederland: 'Ben meer dan een knap meisje'
RTL

Voor velen is de afgelopen coronaperiode zwaar geweest, maar voor de 25-jarige Maud van Oossanen is 'zwaar' nog maar een understatement. Want een dag nadat Nederland hoorde dat het in een intelligente lockdown belandde, hoorde de jonge Maud dat ze uitgezaaide borstkanker had. Nu, anderhalf jaar later, is ze schoon én in de race om Miss Nederland te worden. "Nu ben ik pas echt een powervrouw."

Een aantal jaar geleden werd Maud al eens benaderd door Miss Nederland of ze mee wilde strijden om de titel. Ze was nog heel jong, vertelt ze nu aan RTL Nieuws, en had 'nog geen boodschap'. Maar toen ze dit jaar de oproep voor nieuwe kandidaten voorbij zag komen, wist ze dat het dit keer het goede moment was. "Nu heb ik wel een verhaal." 

'Hoe kan dit op mijn leeftijd?'

En wat voor een. Het is een verhaal dat vorig jaar maart begon, toen Maud iets geks in haar borst voelde. Ze vertrouwde het niet en besloot voor de zekerheid even naar de huisarts te gaan. Een onderzoek in het ziekenhuis volgde: eerst een echo, daarna een mammografie en vervolgens ook nog een punctie. Zo veel onderzoeken: het moest wel foute boel zijn, dacht ze. "En dat was het ook. Diezelfde middag hoorden we dat ik borstkanker had. Ik weet nog dat ik er kapot van was. Ik had geen idee dat dit überhaupt kon op mijn leeftijd, ik was 23 jaar."

Maud, samen met haar vriendinnen, toen ze net had gehoord dat ze kanker had.© Fleur Louwe
Maud, samen met haar vriendinnen, toen ze net had gehoord dat ze kanker had.

Ze had niemand van haar vriendinnen verteld over de onderzoeken, het zou immers wel loslopen. Toen ze het slechte nieuws kreeg, besloot ze daarom direct iedereen bij haar thuis in het Gelderse Eerbeek uit te nodigen. "Het was een gigantische klap, voor iedereen. Ik, mijn vrienden, mijn familie: niemand zag dit aankomen."

Chemo in coronatijden

De maanden daarna ging Maud de chemofase in, maar op datzelfde moment brak ook corona uit in Nederland. Ze voelde zich daardoor extra eenzaam in de vreselijke periode die ze moest meemaken. "Als ik naar het ziekenhuis ging voor een chemokuur, dan was het hele ziekenhuis leeg. Dat was zo'n eng gevoel, alsof de wereld verging. Niemand mocht met mij mee, ik moest alles in mijn eentje doen. En als ik dan thuiskwam, mochten familie en vrienden mij niet knuffelen. Door een raam moest ik met ze communiceren. Dat was een hele bizarre, moeilijke tijd, waarin je elkaar juist heel erg nodig hebt."

Maud in het ziekenhuis© Fleur Louwe
Maud in het ziekenhuis

Maud besloot daarom online steun te zoeken. Op haar Instagrampagina die tot dan toe gevuld was met mooie modellenfoto's, plaatste ze een foto van zichzelf in het ziekenhuisbed. 'Keep on fighting', schreef ze er onder meer bij. "Ik kreeg daarna heel veel berichtjes van lotgenoten en van familieleden van mensen die hetzelfde meemaakten. Ik voelde me begrepen en haalde daar zo ontzettend veel kracht uit. Hierdoor ontstond er een extra warm nest om mij heen."

Oog in oog met de dood

In dat warme nest onderging ze achttien chemokuren, verloor ze haar mooie lange haren, kwam ze elf kilo aan en onderging ze uiteindelijk een borstamputatie en - reconstructie. "Daarna werd er geconcludeerd dat alles goed was, dat er geen kankercel meer in mijn lichaam zat. Ik was enorm opgelucht en dankbaar dat ik nog mocht leven. Ik had oog in oog met de dood gestaan, waardoor ik nu besefte hoe blij ik moest zijn met alles wat ik had."

Maar zo blij als ze was dat ze eindelijk kankervrij was, zo verdrietig was ze dat haar uiterlijk compleet was veranderd. "Mijn leven draaide altijd om mijn uiterlijk. Ik was gastvrouw, model, hield ervan om mezelf mooi te maken. En nu zag ik er opeens totaal anders uit. Natuurlijk denk je: moet ik nu niet gewoon dankbaar zijn dat ik weer gezond ben en verder niet zeuren? Maar nee, ik vond dat ik ook mocht balen over mijn uiterlijk. Wie wil dat nu op deze leeftijd?"

Maud, tijdens haar ziekteproces© Fleur Louwe
Maud, tijdens haar ziekteproces

Mooi zoals je bent

Toch wist Maud een knop om te zetten en beseft ze nu dat ze mooi is zoals ze is. Haar uiterlijk is juist het bewijs van wat ze heeft overwonnen. Met dat in gedachten, besloot ze dit jaar mee te doen met de missverkiezing - net als 1900 andere meiden.

"Iedereen heeft een mening over missverkiezingen, maar ik wist dat deze verkiezing niet alleen om het uiterlijk ging. Het mooiste gezicht van Nederland wint niet, het gaat erom wie er achter dat gezicht zit, waar die persoon voor staat. En ik wist: ik heb een verhaal dat ik wil vertellen aan Nederland, dus ik doe mee."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Na een lange strijd heeft Maud zich weten te plaatsen bij de laatste tien finalisten. Eind augustus is de grote finale, waar ze natuurlijk hoopt te winnen. "Maar nog meer hoop ik een voorbeeld te kunnen zijn voor anderen, ik hoop het taboe van het perfecte plaatje te kunnen doorbreken."

Enige finalist met kort haar

Want Maud is namelijk de enige finalist met een korte coupe, met een maatje meer. "Ik draag geen maatje 34 of 36, zoals de andere meiden. Maar de jury zegt niet voor niets tegen mij: Maud, je bent een facking lekker wijf. Ik kan trots zijn op wie ik nu ben, en daarmee kan ook heel Nederland zien dat je trots op jezelf mag zijn, hoe je er ook uitziet. En als ik straks win, weet iedereen: een miss is zo veel meer dan een knap meisje met een kroon op haar hoofd."

Maud, als finalist van Miss Nederland© William Rutten/Miss Nederland
Maud, als finalist van Miss Nederland
Lees meer over
MissverkiezingBorstkankerModellenwereldLink in bioGemeente Brummen