Vergisontvoeringen zijn zeldzaam

Politie zoekt nog altijd naar slachtoffer vergisontvoering: 'Zorgen zijn groot'

Door Agnes de Goede··Aangepast:
© ANPPolitie zoekt nog altijd naar slachtoffer vergisontvoering: 'Zorgen zijn groot'
RTL

De politie zoekt nog altijd met man en macht naar de 56-jarige man uit Hoofddorp die vermoedelijk het slachtoffer is geworden van een 'vergisontvoering'. Volgens criminaliteitsdeskundigen zijn vergisontvoeringen zeer zeldzaam. "Ontvoeringen in het criminele drugscircuit zijn daarentegen bijna wekelijkse kost. En die gaan vaak met grof geweld gepaard", zegt misdaadverslaggever Mick van Wely.

Na vijf dagen is de 56-jarige man uit Hoofddorp die donderdagavond in Cruquius werd ontvoerd, nog altijd niet terecht. "We werken met man en macht, 24 uur per dag, aan deze zaak", zegt politiewoordvoerder José van Dijk van de politie Kennemerland. "We maken ons grote zorgen over zijn welzijn. Ook bij de familie van het slachtoffer zijn de zorgen groot."

Vergisontvoering 

De politie wil niet veel kwijt over de zaak omdat het onderzoek nog in volle gang is. "Maar we denken echt dat de daders zich hebben vergist. Er is geen enkele aanwijzing dat deze man op enige manier betrokken is bij criminele activiteiten. Het is een heel ernstige zaak. We hebben een beloning van 15.000 euro uitgeloofd.”

Het rode Mercedesbusje waar het slachtoffer in werd gesleurd, werd een dag na de ontvoering in Gouda teruggevonden. De politie hield al zes mensen aan. Zij zitten nog vast.

In deze bus werd de 54-jarige man ontvoerd.
In deze bus werd de 54-jarige man ontvoerd.

Vergisontvoeringen

Volgens misdaadverslaggever Mick van Wely en Hans Slaman, adviseur in gijzelingszaken, zijn vergisontvoeringen zeer zeldzaam. "Ze zijn op een paar vingers te tellen", zegt Slaman.

Begin jaren '90 maakte Slaman een vergisontvoering van dichtbij mee. Hij wil er niet te veel over zeggen. "Maar het ging om de ontvoering van de secretaresse van de zakenman en miljardair Leon Melchior. Ook daar ging het om een vergissing. Doelwit was de dochter van Melchior, maar de secretaresse van de zakenman leken op elkaar." De toen 29-jarige secretaresse was een etmaal lang ontvoerd en was ongedeerd.

In 2016 ging het mis bij een ontvoering in Zwanenburg. In plaats van een drugscrimineel werd zijn onschuldige neef ontvoerd. Hij reed die avond in de Audi van zijn oom. 

De verdachten werden aangehouden in Gouda.© ANP
De verdachten werden aangehouden in Gouda.

Veel ontvoeringen

Ontvoeringen in het criminele circuit komen daarentegen veel voor, stelt ook misdaadverslaggever Van Wely. "Exacte cijfers zijn er niet omdat veel van deze ontvoeringen niet bekend zijn bij de politie. De criminelen doen, logisch natuurlijk, geen aangifte. Of ze laten niet het achterste van hun tong zien."

Ontvoeringen in het criminele circuit zijn vaak een vergeldingsactie: degene die wordt ontvoerd heeft bijvoorbeeld nog een rekening openstaan bij de tegenpartij. "Of het slachtoffer dient als borg. Zolang er niet betaald is, wordt het slachtoffer ontvoerd", zegt Van Wely.

Grof geweld

De ontvoeringen kunnen met grof geweld gepaard gaan. "Vingers die worden afgehakt, martelingen, slachtoffers die op met hun kop boven een shredder worden gehangen. Vaak worden er nog foto's gemaakt en opgestuurd om te laten zien dat het serious business is."

Of het om een vergisontvoering gaat, is niet altijd makkelijk te beoordelen, besluit Van Wely. "Soms heeft de politie gewoon geen informatie over het slachtoffer en is niet bekend dat het om een crimineel gaat. Ook kan het zo zijn dat de ontvoerde een familielid of bekende is van de crimineel waar ze het op gemunt hadden."

Lees meer over
OntvoeringHoofddorp