Duister verleden

Grote misbruikzaak tegen R. Kelly van start: 'Ik ben de duivel niet'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Zuma PressGrote misbruikzaak tegen R. Kelly van start: 'Ik ben de duivel niet'
RTL

De wereld kende hem van zijn hits 'I Believe I Can Fly' en 'The World's Greatest'. Maar inmiddels is R. Kelly vooral bekend en berucht om zijn duistere praktijken met minderjarige meisjes. Deze week moet de zanger voor de rechter verschijnen.

De 54-jarige R. Kelly zit al twee jaar vast in afwachting van zijn zaak. Hij moet in New York voorkomen voor een waslijst aan beschuldigingen, waaronder seksueel misbruik, afpersing, mensenhandel en omkoping. Hij wordt verdacht van sekshandel en fraude en zou een onderneming hebben gehad die niet alleen zijn muziek moest promoten, maar ook meisjes en vrouwen ronselde. De meisjes en ook een jongen zouden gechanteerd zijn met expliciet beeldmateriaal.

Verhalen en beschuldigingen van seksueel misbruik achtervolgen Robert Sylvester Kelly, zoals hij voluit heet, al sinds het begin van zijn carrière in de jaren 90.

Leeftijd vervalst

Het dubieuze huwelijk met de veel jongere zangeres Aaliyah, deed veel stof opwaaien. R. Kelly was 27 jaar toen hij met de 15-jarige Aaliyah trouwde. Op de huwelijkspapieren zou haar leeftijd vervalst zijn naar 18 jaar. Kelly zou daarvoor een ambtenaar hebben omgekocht. Kelly schreef en produceerde het eerste album van Aaliyah, 'Age Ain't Nothing But A Number'. Het huwelijk werd beëindigd toen haar familie er lucht van kreeg.

In 1996 spande Tiffany Hawkins een rechtszaak aan tegen Kelly. Ze zou aan hun drie jaar durende relatie 'persoonlijk letsel en emotionele schade' hebben overgehouden. Die begon naar eigen zeggen toen ze 15 was en eindigde toen ze 18 jaar was. Die zaak is naar verluidt buiten de rechtbank om geregeld.

Zangeres Aaliyah© AP
Zangeres Aaliyah

Geen bewijs

In 2002 werd de zanger gearresteerd. Onder meer vanwege het maken van kinderporno. Hij zou een minderjarige hebben verleid tot seks en dit hebben gefilmd. Kelly kwam vrij na het betalen van een borgsom van 750.000 dollar. Het duurde zes jaar voor de zaak voor de rechter kwam. Ondertussen had R. Kelly groot succes met zijn muziek en werd hij zelfs genomineerd voor een award. Kelly werd vrijgesproken, omdat ze niet konden bewijzen dat het meisje op de filmbeelden minderjarig was.

R. Kelly tijdens een concert in de Heineken Music Hall in 2011.© ANP Kippa
R. Kelly tijdens een concert in de Heineken Music Hall in 2011.

Sekscultus

R. Kelly kwam opnieuw in opspraak in 2017, nadat er een gedetailleerd Buzzfeedartikel was verschenen. Daarin werd hij beschuldigd van het opsluiten van zes vrouwen in een sekscultus. Hij nam controle over hun leven, nadat ze hem hadden benaderd voor hulp bij hun muziekcarrière. Volgens het artikel bepaalde hij wat ze aten, droegen en hoe ze zich moesten gedragen tijdens de seks. Opnieuw ontkent Kelly de beschuldigingen.

'Dit was wat hij wilde'

Het zijn maar een paar voorbeelden uit zijn duistere verleden. De documentaireserie Surviving R. Kelly uit 2019 maakte veel los. Hier wordt een verder inkijkje gegeven in de praktijken van R. Kelly. "Ik ben er nooit helemaal van hersteld", zegt een van de slachtoffers daarin. Ook wordt duidelijk dat de mensen om R. Kelly heen betrokken waren. "Dit was wat hij wilde en dus moesten wij ervoor zorgen dat hij het kreeg", zegt zijn vroegere tourmanager.

Documentaire over R. Kelly

Zelf slachtoffer

In een interview met CBS reageerde R. Kelly geëmotioneerd op de beschuldigingen: "Iedereen zegt iets slechts over mij. Ze omschrijven me als de duivel, dat ben ik niet."

Kelly zou zelf ook een misbruikslachtoffer zijn. In zijn autobiografie die in 2012 verscheen, beschrijft hij als 8-jarig jongetje door een familielid verkracht te zijn.

Geen eten

R. Kelly zit sinds 2019 vast nadat hij opnieuw werd aangeklaagd. Volgens de aanklagers in het proces dat deze week begint zouden Kelly en zijn entourage onder andere tijdens concerten minderjarige meisjes backstage laten komen. Sommigen zouden seks met hem hebben en soms dagenlang zijn vastgehouden zonder eten.

Ook zullen de aanklagers bewijs voorleggen dat Kelly seksueel contact had met de inmiddels overleden zangeres Aaliyah, toen ze nog maar 13 jaar oud was.

Een van de slachtoffers die vermoedelijk zal getuigen tegen R. Kelly is een man die in 2006 op 17-jarige leeftijd werd uitgenodigd in de studio van R. Kelly en daar seksueel misbruikt zou zijn. Kelly heeft de beschuldigingen allemaal ontkend.

De juryleden in dit proces blijven anoniem om te voorkomen dat ze van buitenaf worden beïnvloed. In eerdere rechtszaken probeerden handlangers van R. Kelly al getuigen te intimideren en de mond te snoeren.

De rechtszaak zal tussen de zes en acht weken duren. Als R. Kelly wordt veroordeeld, kan hij tientallen jaren gevangenisstraf krijgen.

Lees meer over
R. KellyRechtszaakSeksueel misbruikVerenigde Staten