'Leerlingen uit de kast gedwongen'

Marijn mocht van school geen homo zijn, directeur vecht kritisch rapport aan

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Eigen fotoMarijn mocht van school geen homo zijn, directeur vecht kritisch rapport aan
RTL

Marijn Baggerman (20) durfde de buitenwereld te vertellen hoe onveilig het voelde om op zijn streng christelijke school homo te zijn. Hij zit vandaag voor het eerst van zijn leven in de rechtszaal. Om te horen hoe zijn school, Gomarus in Gorinchem, een kritisch rapport hierover aanvecht.

In maart vertelde hij samen met zeven andere oud-leerlingen van de school in NRC hoe homoseksualiteit op Gomarus wordt gezien als 'zonde tegen de natuur'

De onderwijsinspectie stelde toen een onderzoek in. In het rapport (dat nog niet is gepubliceerd) zou staan dat de school haar zorgplicht voor homoseksuele leerlingen onvoldoende nakomt, maar dat klopt volgens de school niet. 

Een aanval op je bestaan 

Als je het Marijn vraagt, is dat juist precies wat er aan de hand is. Hij en de andere oud-leerlingen werden vrijwel allemaal gepest en uitgescholden. In 2018 deed hij eindexamen. Destijds beschreven twee lesboeken een homoseksuele geaardheid als iets wat je kunt veranderen.

"Het pesten door leerlingen kon ik nog wel begrijpen. Wij krijgen dit vanuit huis en de kerk mee. Erger is hoe op deze school je bestaan wordt aangevallen. Door de docenten bijvoorbeeld. Volwassenen, tegen wie je als kind opkijkt, zeggen dat homo zijn slecht is en dat je het niet mag zijn."

Opgesloten in kamertje

Drie vrouwelijke oud-leerlingen vertelden hoe ze door iemand van school in een kamertje werden opgesloten, waarna hun ouders werden opgehaald en ze gedwongen werden tegenover hen uit de kast te komen. Zo werd geprobeerd de meisjes nog op tijd 'op het rechte pad' te krijgen, legt Marijn uit.

"Dat is toch volkomen manisch! Het ergste wat je een kind van 15 aan kunt doen is het uit de kast laten komen tegenover z'n ouders terwijl het daar nog niet klaar voor is." Zelf is hij niet zo voor het blok gezet, hij had het zijn ouders al zelf kunnen vertellen. 

De Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem. © ANP
De Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem.

Zijn grote angstmoment was toen zijn toenmalige vriend hem eens spontaan van school kwam halen en de conciërge had gevraagd waar hij Marijn kon vinden. "Ik raakte helemaal in paniek. De schoolleiding vond mijn vriendengroepje al provocerend. Ik moest me verantwoorden bij de teamleider. Ik kreeg te horen dat 'ik toch weet dat we homoseksualiteit niet accepteren en dat die relaties niet oké zijn'. Ik zat daar als kind van 16." 

Onderwijsinspectie in actie

Door het artikel in NRC raakte Gomarus in opspraak en ging de onderwijsinspectie onderzoeken of er moest worden ingegrepen. Over dat onderzoek gaat het kort geding van vandaag.

De school vindt dat in het rapport 'enkele passages' staan die 'niet te rijmen zijn met de feitelijke bevindingen, en met de regelgeving'. "De inspectie past een eenmaal vastgesteld rapport echter niet meer aan. We willen daarom graag hierover het oordeel van de onafhankelijke rechter vragen", viel eerder te lezen op de website van Gomarus (nu nog 'in cache' te vinden).  

Marijn ziet uit naar dat oordeel, en naar de zitting van vandaag. "We willen serieus genomen worden met ons verhaal. Het klinkt misschien gek, maar voor ons was het normaal wat daar gebeurde. Ik krijg nu reacties als 'Wat is dit voor middeleeuwse praktijk?'." 

Hij is een van de twee van het groepje oud-leerlingen dat niet anoniem z'n verhaal doet. De anderen durven het niet aan om met naam 'de vuile was buiten te hangen', omdat ze dan het risico kunnen lopen dat zij en hun familie vuil worden aangekeken, legt Marijn uit. 

'Heel moeilijk te bewijzen'

Marijn hoopt dat de inspectie zijn oude school een harde waarschuwing geeft. "Dan zegt een neutrale partij dat er dingen gebeuren die niet oké zijn. Dat de school beter moet letten op de veiligheid van kinderen." 

Tegelijkertijd heeft hij geen hoge verwachtingen: "Gomarus is een goede school, met goede resultaten en een hoog slagingspercentage. Die onveilige sfeer achter de schermen waarin leerlingen niet zichzelf kunnen zijn, is heel moeilijk te bewijzen."

Als student Social Work in Breda heeft hij ondertussen z'n eigen manier bedacht om iets te veranderen. "Ik had mijn schooltijd onbewust weggestopt en besef nu dat het erg heftig is geweest." Hij is zich gaan inzetten voor stichting Regenboog Loket. "Ik wil nu jonge Marijns die met zichzelf worstelen helpen zichzelf te ontdekken."

Partijen in de Tweede Kamer willen dat 'therapieën' waarmee homoseksualiteit zogenaamd wordt 'genezen' bij wet worden verboden. Alexander Noordijk weet hoe traumatisch homogenezing is. In zijn jonge jaren moest hij daar aan meedoen.
Lees meer over
Inspectie van het OnderwijsHomofobieHomoseksualiteitMiddelbare schoolSchoolkindReligie en GeloofGorinchem