'Opmerkelijke stijging'

Meer jongeren kregen in tweede lockdown antidepressiva

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP Meer jongeren kregen in tweede lockdown antidepressiva
RTL

Tijdens de tweede lockdown kregen meer jongeren medicatie tegen angst en depressie dan vóór de coronacrisis. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut Nivel.

In de eerste maanden van 2021 kregen wekelijks gemiddeld 218 op de 100.000 jongeren zo'n geneesmiddel voorgeschreven. In diezelfde periode in 2019, toen er nog geen pandemie was, waren dat 202 op de 100.000.

"Het is een opmerkelijke stijging", zegt een woordvoerster van het Nivel tegen RTL Nieuws.

Voor andere leeftijdsgroepen lijken de coronamaatregelen geen grote effecten te hebben gehad op het aantal voorgeschreven geneesmiddelen tegen depressie en angst. 

Kwart jongvolwassenen somber en depressief door coronacrisis 
Lees ook

Kwart jongvolwassenen somber en depressief door coronacrisis 

Psychisch ongezond

"De coronamaatregelen hebben grote gevolgen voor ons dagelijks leven", zo staat op de site van het onderzoeksinstituut. "Denk bijvoorbeeld aan de verplichte sociale isolatie."

Het CBS meldde eerder dat een kwart van de jongeren tussen de 18 en 25 zich in de eerste helft van dit jaar psychisch ongezond voelde. Dat is ongeveer 10 procentpunt meer dan gemiddeld over 2020. 

Tijdens de eerste lockdown, vorig voorjaar, bleef het aantal 15- tot en met 24-jarigen dat een antidepressivum slikte nog gelijk aan 2019.

Lees meer over
Psychische aandoeningMentale gezondheidGezondheidszorgGeestelijke gezondheidszorgGezond levenGezondheidCoronamaatregelen