Week tegen pesten

Kinderombudsvrouw wil pesten in de toekomst strafbaar stellen

Door RTL Nieuws / ANP ··Aangepast:
© ANPKinderombudsvrouw wil pesten in de toekomst strafbaar stellen
RTL

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer wil pesten bestrijden door het strafbaar te stellen. Ook begint ze vandaag een groot onderzoek naar de oorzaken, impact en de aanpak van pesten. Komende week is het de Week tegen pesten.

Pesten is nu niet strafbaar, wel kunnen pesters vervolgd worden als ze strafbare feiten plegen. "Misschien zijn pestprotocollen niet genoeg en moet je wel toe naar een strafbaarheidstelling van pesten", zegt Kalverboer in een interview in het AD. "Dat is op zich nog steeds geen aanpak van het fenomeen, maar dan laat je wel zien hoe ernstig dit wangedrag is. Want de gevolgen van pesten zijn levensgroot."

'Word je hard van'

Ze constateert dat pesten vaak wordt gebagatelliseerd en het fenomeen wordt onderschat. "'Daar word je hard van', krijgt een slachtoffer dan te horen. Maar als je volwassenen spreekt die zoiets vreselijks hebben moeten ondergaan in hun jeugd, dan dragen zij de sporen ervan de rest van hun leven met zich mee."

Stoppen kinderen ooit helemaal met pesten? 'Er zijn scholen waar het al zo is'
Lees ook

Stoppen kinderen ooit helemaal met pesten? 'Er zijn scholen waar het al zo is'

Kalverboer roept kinderen die worden gepest op een onlinevragenlijst in te vullen op de website van de kinderombudsvrouw. Zo wil ze meer zicht krijgen op de oorzaken, impact en de aanpak van pesten.

Ervaringsdeskundigen

"Kinderen zijn, helaas, dé ervaringsdeskundigen als het aankomt op pesten", zegt Kalverboer. "Wij moeten hun mening en visie horen. Want als ik met volwassenen spreek, meestal bestuurders, hebben ze nogal eens de neiging om het probleem te onderschatten. Kinderen kunnen genadeloos blootleggen hoe zij, ondanks regels en protocollen, toch het slachtoffer zijn."

Eerder deze week werd bekend dat het aantal gesprekken over pesten bij De Kindertelefoon explosief is gestegen sinds de scholen weer opengingen na de tweede coronalockdown, afgelopen april.

Het aantal gesprekken hierover steeg van gemiddeld 65 naar 98 per dag. Dat is een toename van bijna 50 procent, meldt Stichting De Kindertelefoon. Tijdens de lockdowns daalde het totale aantal gesprekken over pesten juist. In de eerste lockdown waren het gemiddeld 45 gesprekken per dag, in de tweede gemiddeld 53.

Waarom is het, ook voor volwassenen, zo moeilijk om hardop te zeggen dat je gepest wordt?
Lees meer over
PestenKind