Sigaretten uit supermarkt

Strengere rookmaatregelen: 'Al kost een pakje 20 euro, ik stop niet'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPStrengere rookmaatregelen: 'Al kost een pakje 20 euro, ik stop niet'
RTL

Tabak is op steeds minder plekken te krijgen en wordt bovendien steeds duurder. Het idee daarachter is natuurlijk dat minder mensen gaan roken, maar werkt het wel zo? "Niets haalt mij over om te stoppen."

Supermarktketen Lidl verkoopt vanaf vandaag geen tabak meer in de winkels. De verkoopcijfers lopen terug en daarnaast is de supermarkt aangesloten bij de beweging 'op weg naar een rookvrije generatie'. Dat is een initiatief van de Hartstichting, KWF en het Longfonds en heeft als doel kinderen de kans te geven rookvrij op te groeien.

'Ga wel ergens anders heen'

Pure betutteling, vindt Tanja van der Ploeg (62) het. Ze zit in het bestuur van stichting Tabak Mag. "We zijn aan het doorslaan." Als ze haar tabak niet meer op de ene plek kan kopen, gaat ze wel ergens anders heen. "Ik rookte bijvoorbeeld ook altijd mentholsigaretten, die werden ook verboden, dus ben ik overgestapt op gewone."

Volgens verslavingsarts Robert van de Graaf werkt de actie van de Lidl pas echt als andere supermarkten volgen. "Een manier om roken terug te dringen is het aantal verkooppunten verminderen. Een supermarkt die sigaretten en tabak verkoopt draagt bij aan het normaliseren van roken."

Volgen meer supermarkten?

De vraag is óf andere supermarkten ook gaan stoppen met de verkoop. Een kleine kans, want Lidl lijdt volgens retaildeskundige Rupert Parker Brady veel minder omzetverlies door te stoppen met tabak dan bijvoorbeeld Albert Heijn en Jumbo. "De landelijke supermarktketens dreigen bijna 20 procent aan omzet per winkel mis te lopen, vooral ook door de bijverkoop aan klanten."

Supermarkten Plus en Jumbo hebben al aan RTL Nieuws laten weten niet te gaan stoppen met de verkoop van tabak.

'Maakt niet uit hoe duur het wordt'

Voor verstokte rokers als Tanja van der Ploeg zou het überhaupt niet uitmaken. Ze rookt al 50 jaar en is niet van plan ooit nog te stoppen. "Ik rook nu al zo lang, wie weet wat er allemaal gebeurt in mijn lichaam als ik nu ineens stop."

Geen prijsverhoging, een stoptober-actie of andere 'pesterij' zoals ze het zelf noemt, kan haar van gedachten veranderen. "Al maken ze de pakjes 20 euro, dan ga ik wel naar het buitenland of desnoods verbouw ik het zelf."

Ook Thom Wurtz van Stichting Rokersbelangen denkt niet dat de maatregelen iets uithalen. "Roken blijft een individuele handicap', zegt hij. Opmerkelijk detail: Wurtz is zelf inmiddels al bijna 15 jaar gestopt. Dat kwam niet door een prijsverhoging of andere ontmoedigende maatregel. "Ik stopte omdat ik een partner kreeg die er een hekel aan had. Het was óf de relatie óf roken. Ik was niet verslaafd dus ik ben gestopt."

Of het voor Van der Ploeg ook een motivatie zou kunnen zijn? "Nee, die tijd heb ik gehad." Bovendien was bij haar juist haar partner de reden dat ze weer begon met roken na haar eerste en enige stoppoging.

Jaarlijks sterven in Nederland bijna 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. En tabak is ongeveer net zo verslavend als heroïne en cocaïne. Maar het verbieden van sigaretten staat de komende jaren nog niet op de agenda.
Lees meer over
RokenTabaksindustrieLink in bio