Minder overlijdens

Farmaceut VS: nieuwe pil halveert kans ernstig ziekte door coronavirus

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPFarmaceut VS: nieuwe pil halveert kans ernstig ziekte door coronavirus
RTL

De Amerikaanse farmaceuten Merck en Ridgeback zeggen dat ze een geneesmiddel hebben ontwikkeld tegen het coronavirus. Als mensen uit risicogroepen de pil na een besmetting met het virus zouden nemen, halveert volgens de bedrijven de kans dat zij zo ziek worden dat ze in een ziekenhuis belanden of komen te overlijden.

Merck, in Europa bekend als MSD, en Ridgeback willen zo snel mogelijk toelating voor het middel, molnupiravir, aanvragen bij de Amerikaanse toezichthouders. Of het middel ook in Europa op de markt komt, melden de bedrijven nog niet. Molnupiravir zou het eerste middel tegen Covid-19 zijn dat mensen kunnen slikken. Concurrenten Pfizer en Roche werken ook aan coronapillen.

Duizenden meldingen over menstruatie na vaccin: 'Stoornissen komen altijd voor'
Lees ook

Duizenden meldingen over menstruatie na vaccin: 'Stoornissen komen altijd voor'

Geen sterfte

Merck heeft het middel uitgetest op 775 mensen. Zij waren positief getest op het coronavirus, hadden milde klachten en behoorden tot een risicogroep, bijvoorbeeld door overgewicht of leeftijd. De proefpersonen namen vijf dagen lang elke 12 uur een pil. De ene helft kreeg molnupiravir, de andere helft een placebo, een nepmiddel om de uitkomsten te vergelijken.

Van de mensen die molnupiravir kregen, belandde ongeveer 7 procent in het ziekenhuis, in de controlegroep moest 14 procent worden opgenomen. In die controlegroep overleden acht mensen aan een coronabesmetting, bij de ontvangers van de pil stierf niemand.

Meer geredde levens

De pil zou wel iets minder goed werken dan de vaccinaties die op dit moment gebruikt worden, maar desalniettemin zijn wetenschappers optimistisch.

Joost Wiersinga, Internist-infectioloog van het AMC, is positief. "Het is mooi dat je nu de eerste pil hebt tegen het virus. De eerste data zagen er goed uit."

Volgens viroloog en wetenschapper Angela Rasmussen zou de pil grote impact kunnen hebben, omdat meer mensen ermee bereikt zouden kunnen worden dan met een vaccinatie. "Dat zou zich kunnen vertalen in een groter aantal mogelijk geredde levens."

 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Ook de Amerikaanse infectioloog aan Stanford University Robert Schafer is optimistisch, zegt bhij tegen The New York Times. "Ik denk dat het wereldwijd duizenden levens kans redden, in landen waar er minder toegang is tot bepaalde behandelmethoden en ook in dit land."

De Amerikaanse overheid heeft een bestelling van 1,7 miljoen doses ingekocht van het medicijn tegen een prijs van ruim 600 euro per patiënt. Dat is ongeveer een derde van de prijs van een vaccinatie.

Het aantal prikafspraken nam enorm toe op het moment dat de nieuwe coronaregels bekend werden. Vanaf nu is een coronabewijs nodig wanneer je naar de kroeg of een restaurant wil. En daarom gaan sommige mensen toch een coronaprik halen.
Lees meer over
Covid-19CoronabesmettingenCoronacrisis in NederlandCoronadoden