Volop discussie

Van lokale mondkapjesplicht tot QR-code op het werk: hierover denkt het kabinet na

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPVan lokale mondkapjesplicht tot QR-code op het werk: hierover denkt het kabinet na
RTL

Het kabinet heeft advies gevraagd aan het Outbreak Management Team (OMT) over nieuwe corona-maatregelen. De experts moeten oordelen over regionale en landelijke maatregelen en een forse uitbreiding van het coronatoegangsbewijs. Onze politieke redactie beantwoordt de belangrijkste vragen over de nieuwe maatregelen.

Heeft het kabinet al knopen doorgehakt?

Nee, zover is het nog niet. In het coronaoverleg woensdag zijn de maatregelen geïnventariseerd en is beoordeeld hoe realistisch en haalbaar elke maatregel is. Dat pakket wordt nu voorgelegd aan de experts van het OMT.

Maar welke maatregelen liggen op tafel?

Allereerst wil het kabinet een aantal adviezen opnieuw afkondigen: het thuiswerkadvies, het blijf-thuisadvies en het houd-afstandadvies. Dergelijke adviezen kunnen meteen worden ingevoerd, zonder wetgeving. Daarnaast kan kabinet regionale of landelijke maatregelen aankondigen, bijvoorbeeld mondkapjesplicht of de echte herinvoering van de anderhalvemeterregel.

Ook bestudeert het kabinet een uitbreiding van het coronatoegangsbewijs, maar zulke wetgeving kost zeker een aantal weken. Tot slot zinspeelt minister De Jonge al een paar keer op meer beperkingen voor ongevaccineerden, bijvoorbeeld de Duitse aanpak: in bepaalde delen van Duitsland geldt de zogeheten 2G-aanpak: óf je bent gevaccineerd, óf genezen. Als iemand getest wordt, krijg je geen coronapas meer.

Zorgmedewerkers vrezen dat hun ziekenhuizen weer overbelast raken door het groeiend aantal coronapatiënten. Er zijn wel IC-bedden, maar niet genoeg verpleegkundigen. Twee IC-artsen uit Limburg stuurden daarom een brandbrief aan de Tweede Kamer.

Hoe verloopt de discussie in het kabinet?

De echte discussie wordt vrijdagochtend gevoerd in het Catshuis. Bij de afgelopen ministeriële overleggen waren niet alle bewindspersonen aanwezig, vanwege de formatie of andere verplichtingen. Als weinig ministers aanwezig zijn, worden ook weinig besluiten genomen.

Krijgen we dan regionale maatregelen? Of toch een landelijke aanpak?

Het kan ook een combinatie worden van landelijke adviezen en regionale maatregelen. Het kabinet wil dat zo gericht mogelijk doen, maar zijn de gemeenten wel bereid tot lokale maatregelen?  Verwacht wordt dat contact wordt gezocht met de burgemeesters van de drie grote steden, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Dat zijn gemeenten waar je een regionale mondkapjesplicht zou kunnen invoeren. Lukt dat niet, dan ligt een landelijke mondkapjesplicht op tafel.

En de Duitse 2G-aanpak, dat je met testen geen coronapas krijgt?

Dat zou een vergaande inperking zijn voor ongevaccineerden. Het ministerie van Volksgezondheid is naar verluidt voorstander, maar zo'n maatregel stuit op weerstand in de Kamer. De verwachting is dat het kabinet de maatregel als dreiging achter de hand houdt, maar dat die politiek nu te omstreden is.

Ernst Kuipers: 'Wie niet is gevaccineerd krijgt corona'
Lees ook

Ernst Kuipers: 'Wie niet is gevaccineerd krijgt corona'

Maakt de uitbreiding van het coronatoegangsbewijs wel kans?

Jazeker. Het kabinet overweegt om het mogelijk te maken dat werkgevers naar een coronatoegangsbewijs kunnen vragen. Nu is dat wettelijk verboden, maar dat wordt mogelijk veranderd: een werkgever mag een coronatoegangsbewijs verplichten. Zo'n wetswijziging duurt zeker vier weken. Ook zou de coronapas kunnen gaan gelden in het hoger onderwijs. Een studenten moet dan een coronatoegangsbewijs tonen, maar over die stap wordt getwijfeld: mogelijk botst dat met de vrijheid van onderwijs.

Wat vraagt het kabinet dan precies van het OMT?

Welke adviezen en welke gerichte maatregelen hebben het meeste effect? Zijn dat regionale maatregelen of toch landelijke maatregelen? En hoe helpt een uitbreiding van het coronatoegangsbewijs in de strijd tegen het virus? Je ziet de politiek worstelen, maar de discussie over de besluiten moet nog echt worden gevoerd. Donderdag door het OMT, vrijdag in het Catshuis, maandag is het overleg met de burgemeesters van het Veiligheidsberaad en dinsdag is het kabinetsoverleg, waar de definitieve besluiten worden genomen.

oordat we af zijn van beperkende maatregelen moeten nog heel wat obstakels worden overwonnen. We leggen je uit hoe we uit deze pandemie zouden kunnen komen.
Lees meer over
Mark RutteHugo de JongeCoronamaatregelenCoronabesmettingen