Zorgelijk beeld

Wie slachtoffer is van mensenhandel, wordt vaak opnieuw getroffen door misdrijf

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPWie slachtoffer is van mensenhandel, wordt vaak opnieuw getroffen door misdrijf
RTL

De helft van alle slachtoffers van mensenhandel wordt binnen zeven jaar opnieuw slachtoffer van een misdrijf. Vooral minderjarigen zijn kwetsbaar. Hoewel het aantal meldingen van mensenhandel in 2020 afnam ten opzichte van het jaar ervoor, laat een nieuw rapport een zorgelijk beeld zien. 'Slachtoffers moeten echt beter en actief beschermd worden om herhaling of erger te voorkomen.'

Dat zegt Herman Bolhaar, Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen in de Slachtoffermonitor mensenhandel 2016-2020.

984 meldingen

Slachtoffers en daders zijn vaak jong, blijkt uit het rapport. Maar ook migranten die van buiten Europa naar Nederland komen, zijn kwetsbaar voor mensenhandel. De coronacrisis en de maatregelen hebben deze groepen verder geïsoleerd en extra kwetsbaar gemaakt.

In 2020 waren er in Nederland 984 meldingen van mensenhandel. Dat was een daling ten opzichte van 2019, toen er 1334 meldingen waren. Dat komt waarschijnlijk door de reisbeperkingen en coronamaatregelen, stelt Bolhaar. Maar door de coronacrisis werden er waarschijnlijk ook minder slachtoffers opgespoord en kwamen er minder meldingen binnen.

'Aantal meldingen van arbeidsuitbuiting met 70 procent gestegen'
Lees ook

'Aantal meldingen van arbeidsuitbuiting met 70 procent gestegen'

Om te voorkomen dat slachtoffers van mensenhandel opnieuw getroffen worden, moet er in de hulpverlening meer aandacht komen voor de omstandigheden waaronder de uitbuiting plaatsvindt en de problemen waarmee het slachtoffer te maken heeft.

"Of slachtoffers de juiste hulp krijgen hangt af van zaken als verblijfsstatus, woonplaats en leeftijd. Maar hulp moet juist aansluiten bij de behoeften van de slachtoffers", zegt Bolhaar.

Seksuele uitbuiting

Slachtoffers van seksuele uitbuiting zijn door de pandemie minder zichtbaar geworden, vreest de rapporteur. Het aantal meldingen vormde in 2020 nog maar 11 procent van het totaal aantal meldingen.

Terwijl binnenlandse seksuele uitbuiting, waarbij de slachtoffers wel een Nederlands paspoort hebben, waarschijnlijk de meest voorkomende vorm van mensenhandel in Nederland is en minderjarige slachtoffers daarin een groot aandeel hebben.

Arbeidsuitbuiting

Arbeidsuitbuiting maakte vorig jaar een belangrijk deel uit van alle meldingen die de Nationaal Rapporteur ontving. In 2020 ging het om 43 procent, in 2019 was het nog 17 procent.

"De meeste slachtoffers hebben zichzelf bij hulpverleningsinstanties gemeld toen zij door de coronamaatregelen niet alleen hun werk, maar ook hun huisvesting en verblijfsvergunning kwijtraakten", legt Bolhaar uit. "Het is zorgelijk dat deze gevallen niet al veel eerder zijn herkend door opsporingsinstanties."

Lees meer over
Herman BolhaarMensenhandelOndermijningArbeidsmigratie