Ineens doet het type mondkapje ertoe: 'Alsof mensen zijn wakker geschud'
Sinds het er deze week op leek dat we in de supermarkt, in drukke winkelstraten en op slecht ventileerde werkvloeren het zogenoemde type II-mondkapje zouden moeten dragen, gingen we massaal op zoek naar betere mondkapjes. Het kabinet heeft de eisen bijgesteld, maar de vraag is er niet minder om: "Alsof mensen inééns beseffen: dat zelfgemaakte stoffen mondkapje werkt niet."
Het advies is vanaf nu om een wegwerpmondkapje te dragen. Stoffen en zelfgemaakte mondkapjes worden afgeraden, gebruik van medische mondkapjes 'van minimaal type II' wordt aangemoedigd. Dus staat de telefoon roodgloeiend bij Promasian, groothandelaar in mondkapjes in Ede. "Het is rennen en vliegen hier", zegt mede-eigenaar Edwin Steinmeier. "De aanvraag is met 70 procent gestegen."
Wat de groothandels vooral willen? "Type II-mondkapjes. Er worden er hier een half miljoen per dag besteld. Mensen vragen er echt expliciet naar." Dat merken ze ook bij een andere groothandel, Brocacef. Een woordvoerder laat weten: "Nu gaat alles weer goed, maar eergisteren kon ons systeem het aantal bestellingen even niet aan."
Gerichte vraag
"Het lijkt wel of mensen een beetje zijn wakker geschud", zegt een medewerker van een apotheek in Utrecht, waar de vraag naar mondkapjes van dit type ook 'flink is toegenomen'.
"Er bestonden altijd al verschillende typen mondkapjes", vertelt de apotheker, "en kenners wisten altijd al dat niet-medische mondkapjes veel minder goed waren. Maar sinds het OMT-advies maandag lijkt het wel alsof de mensen nu zelf ook beseffen dat er een verschil is." Ook een apotheker uit Groningen geeft aan: "We hebben sinds deze week nu veel meer klanten die gericht naar type II-mondkapjes vragen dan vorige week."
Wat betekent 'type II?'
Die vraag stelde RTL Nieuws maandag aan apotheker en expert Bernard Smals. "Je hebt chirurgische mondmaskers in drie categorieën", legde hij toen uit. "Type I, type II en type IIR. Alle drie de typen hebben drie beschermende lagen die filterend werken. En alle drie de types mondkapjes worden in medische settingen gebruikt."
Ze zijn namelijk allemaal getest volgens een bepaalde Europese norm en worden getest op onder andere de BFE: Bacterial Filtration Efficiency. Hoe goed houdt het masker bacteriën tegen?
Goed voor in de supermarkt
Type I betekent dat het mondmasker ten minste 95 procent van de bacteriën tegenhoudt. Type II houdt meer dan 98 procent tegen, en type IIR doet dat ook. Smals: "De R betekent dat het mondmasker niet alleen 98 procent beschermt tegen bacteriën, maar ook voor een bepaalde weerstand tegen spetters van buitenaf." Deze maskers worden bijvoorbeeld gebruikt door artsen die opereren. "Dan is het belangrijk dat de arts type IIR draagt. Maar dit type mondmasker is niet noodzakelijk voor een bezoekje aan de supermarkt. Daarvoor volstaat type II."
Of je echt type II-maskers hebt gekocht, kun je niet zien aan de kleur, het merk of de vorm van het mondmasker. Je kunt het alleen zien op de verpakking: daar staat op welk type erin zit.
Het moederbedrijf van Etos besloot voor alle drogisten in het land het aantal mondkapjes op te schalen en chirurgische type II-maskers aan dat assortiment toe te voegen. "Etos verkocht alleen de niet-medische mondkapjes en FFP2-mondmaskers", laat een woordvoerder weten. Eerder deze week lieten drogisterijen weten met een tekort te kampen.
Een FFP2-mondmasker is net iets anders, en ietsje beter nog dan een type II-masker. Bekijk hieronder de video waarin dat wordt uitgelegd:
Bol.com zag het aantal bestelde mondkapjes van dit type met 170 procent toenemen. Een woordvoerder laat weten dat het vooral gaat om artikelen van verkooppartners: bedrijven die hun artikelen aanbieden via de site van Bol.com. "Wij hebben geen zicht op hun voorraad, maar als het online staat op ons platform, mag je ervan uitgaan dat het product geleverd kan worden, want dat is een voorwaarde bij ons."
Genoeg grondstoffen in huis
Fleur Bakker, mede-eigenaar van de Mondmaskerfabriek, die ze oprichtte tijdens de pandemie, verwacht niet dat er een tekort komt. "Er is nu gewoon een piek", zegt ze. "Voorheen hadden mensen geen enkel besef dat die maskers die ze droegen, niet-medisch, vaak zelfgemaakt of van een simpel stoflaagje, geen zin hadden. Dat is sinds maandag anders."
Bakkers klanten zijn zorgprofessionals en ook soms particulieren. Beide groepen wisten de Mondmaskerfabriek deze week goed te vinden: er kwamen 'bijzonder veel' offerte-aanvragen binnen. "Bij offertes weet je nooit zeker of mensen ook écht de aankoop doen, maar als iedereen bestelt die een offerte aanvroeg, dan hebben we het over 10 miljoen maskers." Ter vergelijking: voorgaande weken leverden Bakker en haar collega's er enkele duizenden.
Er zijn genoeg grondstoffen in huis, verzekert Bakker: zij en haar collega's kunnen 1 miljoen maskers per week maken en de machines kunnen nog worden opgeschaald naar 2 miljoen. "Er liggen ook nog een paar miljoen maskers in de opslag", aldus Bakker.
Ook Steinmeier van groothandel Promasian vreest niet voor een tekort. "Het is alleen even een kwestie van: hoe krijgen we die mondkapjes zo snel mogelijk vanuit China naar hier? Maar er staan in China twintig machines, die draaien overuren, maar die kunnen de vraag aan. En we verschepen minder mondkapjes nu: we doen meer per vliegtuig. Dat gaat ook een stuk sneller."
De KNMP, de brancheorganisatie voor apothekers, heeft geen geluiden dat apothekers de vraag naar dit type mondkapje niet meer aankunnen. Bij de apotheek in Utrecht hebben ze nog 'een heel goede voorraad'.