Onderzoeksraad: Nederland niet goed voorbereid op een langdurige gezondheidscrisis
Nederland was niet goed voorbereid op een langdurige, landelijke gezondheidscrisis. De crisisstructuur en crisiscommunicatie bleken niet toereikend. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in het rapport ‘Aanpak Coronacrisis, Deel 1’. Verbeteringen in de crisisaanpak zijn mogelijk en noodzakelijk.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) presenteert om 10.00 uur het eerste rapport over de aanpak van de coronacrisis. Dat is live te volgen op RTL Z en deze site en app.
In het onderzoek is met name gekeken naar de wijze waarop in verpleeghuizen met de crisis is omgegaan. Ook heeft de OVV de voorbereidingen op de pandemie, de crisisstructuur en de crisiscommunicatie van de overheid onder de loep genomen. Het onderzoek is mede op verzoek van het kabinet uitgevoerd.
In het eerste deelrapport wordt de periode maart 2020 tot september 2020, dus het begin van de pandemie voor Nederland, onder de loep genomen. "Het onderzoek naar de coronacrisis is een bijzonder onderzoek, omdat het eerste deelrapport verschijnt terwijl de crisis nog voortduurt", aldus de Onderzoeksraad.
Stille ramp in verpleeghuizen
De overheid had aan het begin van de coronacrisis te weinig aandacht voor de bescherming van kwetsbare ouderen in verpleeghuizen, concludeert de Onderzoeksraad. In de verpleeghuizen voltrok zich een "stille ramp".
De raad schrijft dat geluiden vanuit de instellingen "onvoldoende door kwamen", met ernstige gevolgen. "Zo waren in het begin de beschermingsmiddelen vooral voor ziekenhuizen en de acute zorg beschikbaar en niet voor de verpleeghuizen." Het gaat hier bijvoorbeeld om mondkapjes.
Toen eenmaal duidelijk werd hoe ernstig de situatie was, stelde het kabinet op verzoek van de sector een bezoekverbod in. "Dit had een grote sociale en psychische impact, door eenzaamheid en doordat familieleden bijvoorbeeld niet altijd afscheid konden nemen van hun naasten", aldus de OVV.
Voorbereiding
In het onderzoek is volgens de OVV onder meer gekeken naar "de voorbereiding op een pandemie, de crisisbeheersing en de getroffen maatregelen en de uitfasering van deze maatregelen". Daarnaast keek de Onderzoeksraad ook naar de effecten van de coronacrisis op de veiligheid van kwetsbare mensen in de samenleving, "bijvoorbeeld door het wegvallen van reguliere zorg of maatschappelijke diensten".
Het tweede deelrapport wordt rond de zomer verwacht. Dit richt zich op de periode september 2020 tot juli 2021. Er komt ook nog een derde onderzoek, naar de periode na juli 2021.
'RIVM-baas Van Dissel ondermijnde draagvlak coronabeleid'
RIVM-baas Jaap van Dissel heeft het vertrouwen van de bevolking in het coronabeleid van de overheid 'ondermijnd' door openlijk te twijfelen aan het nut van mondkapjes. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).
Van Dissel is sinds de uitbraak van het coronavirus voorzitter van het Outbreak Management Team, dat het kabinet adviseert. Hij vond dat mondkapjes konden leiden tot schijnveiligheid. Mensen zouden met mondkapjes op lakser kunnen kunnen worden met andere voorzorgsmaatregelen, zoals handen wassen, afstand houden en thuisblijven bij klachten, was zijn gedachte.
Toen het kabinet in 2020 het dragen van mondkapjes verplichtte, eerst in het openbaar vervoer en later in openbare ruimtes, noemde Van Dissel dat een politieke keuze en geen wetenschappelijke keuze. "Door deze uitspraken werd het beleid van de overheid ondermijnd door adviseurs van diezelfde overheid", aldus de OVV. Het hielp volgens de raad niet "om draagvlak voor de afgekondigde maatregelen te behouden". Op een andere plek in het rapport zegt de OVV dat Van Dissel "het publieke vertrouwen in het overheidsbeleid" ondermijnde.
Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.