Goed nieuws voor Ela

Vanaf 1 april geen werkvergunning nodig voor Oekraïners

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPVanaf 1 april geen werkvergunning nodig voor Oekraïners
RTL

Het kabinet wil vanaf 1 april een uitzondering maken op de tewerkstellingsvergunning voor Oekraïners. Zo kunnen werkgevers makkelijker Oekraïense vluchtelingen aannemen wanneer zij aan het werk willen.

Wel is er een meldplicht voor de werkgevers, zeggen betrokken ministers in een brief aan de Tweede Kamer. 

Bijna onmogelijk

Voor zo'n vergunning is een arbeidsmarkttoets nodig, waardoor bedrijven eerst op zoek zouden moeten naar geschikte kandidaten in landen in de Europese Economische Ruimte, waar Oekraïne niet bij hoort. Dat maakt het bijna onmogelijk om werknemers van buiten die landen aan te nemen.

Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) kondigde eerder al aan dat ze een uitzondering op die vergunning wil voor de mensen die zijn gevlucht voor de oorlog.

Ela (l) en haar dochter in Tilburg.© Eigen foto
Ela (l) en haar dochter in Tilburg.

Dat is goed nieuws voor Ela Lochalowa (zie foto hierboven). Zij had een IT-bedrijf in het Oekraïense Charkov, maar toen de Russen binnenvielen moest ze halsoverkop vluchten. Nu zit ze in Tilburg met haar 16 jaar oude dochter.

"Ik wil werken. Ik wil niet de hele dag op de bank zitten, en kijken naar hoe mijn land wordt verwoest", zei ze tegen RTL Nieuws. Lees hier haar hele verhaal.

Zo ging het vóór de oorlog in Oekraïne

Een Oekraïense werknemer in je bedrijf? Dan moest je best wat stappen ondernemen voordat hij of zij kon beginnen. De werkgever is namelijk de zogenoemde 'referent', dat betekent dat de werkgever onder meer het visum aanvraagt. 

  1. Eerst werven in Nederland, de EU of Zwitserland. "Alleen als u daar geen geschikt personeel kan vinden, mag u werven in andere landen."
  2. Verificatieplicht: er mogen alleen mensen in Nederland werken die hier ook écht mogen werken.
  3. Tewerkstellingsvergunning of gecombineerde vergunning aanvragen voor verblijf en arbeid (daaronder valt in sommige gevallen de arbeidsmarkttoets.
  4. Een woning regelen
  5. Daarnaast zijn er soms nog aanvullende eisen, zoals de taaleis voor een risicovol beroep.

Bron: Rijksoverheid

Lees meer over
Karien van GennipOorlog in OekraïneArbeidArbeidsmigratie