Wegwerpplastic vanaf 2024 in de ban op kantoor, festival en in horeca

Vanaf 2024 is het gebruik van plastic wegwerpwerkbekers en plastic maaltijdverpakkingen niet langer toegestaan als je ter plaatse iets eet of drinkt in een horecagelegenheid, op een festival of op kantoor. Voor onderweg en afhaal geldt per juli 2023 dat betaald moet worden voor plastic wegwerpbekers en plastic maaltijdverpakkingen.
Dat schrijft staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) in een brief aan de Tweede Kamer. De maatregelen zijn bedoeld om milieuvervuiling en plasticsoep te voorkomen.
Ommezwaai
"Elke dag gooien we alleen al in Nederland 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg, na eenmalig gebruik. Daar moeten we toekomstige generaties niet mee blijven opzadelen", zegt staatssecretaris Heijnen.
De afwasbare koffiemok op kantoor wordt per 2024 het uitgangspunt. Volgens Heijnen is er een ommezwaai nodig van wegwerp naar hergebruik. "Veel ondernemers zijn hier al goed mee bezig. Zo voorkomen we plasticsoep, gaan we zorgvuldiger om met grondstoffen en laten we een schonere wereld achter."

Er zit nog wel een 'maar' aan het verhaal. Bedrijven kunnen ervoor kiezen om plastic wegwerpbekers en plastic maaltijdverpakkingen te blijven gebruiken 'als ze 75 tot 90 procent weer inzamelen voor hoogwaardige recycling'. Zorginstellingen zijn helemaal uitgezonderd van de regelgeving.
Bij afhaal mogen ondernemers zelf bepalen hoeveel geld ze vragen voor plastic wegwerpbekers en plastic wegwerpverpakkingen. Dat geldt ook voor de op het oog papieren bekers waaruit bijvoorbeeld koffie to go wordt gedronken. Ook die bevatten vaak een laagje plastic.
De maatregelen komen voort uit Europese regelgeving die sinds juli 2021 van kracht is, de Single-use plastic richtlijn.
Richtlijnen voor wegwerpplastic:
De Europese Unie wil het gebruik van wegwerplastic verminderen en meer plastic inzamelen en recyclen. Daar is een richtlijn voor gemaakt, de Single-use plastic richtlijn (SUP-richtlijn). In deze richtlijn staat onder andere:
- dat lidstaten moeten zorgen voor minder gebruik van plastic meeneemverpakkingen zoals drinkbekers en bakjes;
- dat er vanaf 2021 een verbod komt op bepaalde plastic wegwerpproducten, zoals bordjes, bestek, roerstaafjes en rietjes.
Bron: Rijksoverheid