Ontvoerd en vermoord

'Godmother of coke' en 'tante van de onderwereld': wie is Naima Jillal?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Politie.nl'Godmother of coke' en 'tante van de onderwereld': wie is Naima Jillal?
RTL

Op een telefoon die gevonden is bij Ridouan Taghi zijn foto's aangetroffen van een naakte en gemartelde vrouw, werd vandaag bekend. Het zou mogelijk gaan om Naima Jillal. Wie is deze vrouw, die ook wel 'de Godmother of coke' wordt genoemd?

De foto's werden gevonden op een Blackberry die op 16 december 2019 in Dubai werd aangetroffen bij Ridouan Taghi, schrijft het Parool. Het zou gaan om heftige beelden, waarop te zien is hoe een naakte vrouw is vastgebonden op een stoel. Er zouden ook beelden van afgeknipte ledematen zijn gevonden.

Opsporing Verzocht

De politie vermoedt dat de vrouw op de foto's de Nederlands-Marokkaanse Jillal betreft. Jillal verdween in oktober 2019 spoorloos. Tv-programma Opsporing Verzocht besteedde meermaals aandacht aan haar vermissing. Gevreesd werd dat ze het slachtoffer was geworden van een misdrijf.

Op foto's die in het programma werden getoond, is een sympathieke, goedlachse vrouw te zien. Maar Jillal is geen onbekende in het criminele circuit. Zo werd ze in het verleden verdacht van delicten als diefstal, handel in softdrugs, hennepteelt, mishandeling, valsheid in geschrifte en bedreiging, schrijft de Telegraaf.

Al anderhalf jaar ontbreekt er elk teken van leven van Naïma Jillal. Ze werd voor het laatst gezien in Amsterdam toen ze in een donkerkleurige auto stapte.

Bovendien stond ze bekend als 'tante' of 'godmother' in het drugsmilieu en werkte waarschijnlijk samen met verschillende Nederlandse drugsdealers. Ze werd gezien als een topfiguur binnen de internationale cocaïnehandel en zou als een van de weinige vrouwen zijn doorgedrongen tot de Nederlandse top van de cocaïnehandel. 

Bananen en ananassen

Hoe ze precies haar entree maakte in de drugswereld, is niet bekend. Maar ze was er ineens op haar 47ste, ergens midden 2014, schrijft het AD. Vandaar ook de bijnaam 'tante'. Al snel daarna komt haar naam naar voren in verschillende onderzoeken naar internationale drugshandel.

Ze begon als cocaïneverkoopster en klom al snel op. Vanuit haar huis in het Spaanse Marbella zou ze hebben gezorgd voor het verschepen van cocaïne. Drugsbendes konden bij haar een 'plek' kopen in zeecontainers met ananassen of bananen, om zo cocaïne te verschepen.

'Mogelijk foto's naakte en gemartelde Naima Jillal op telefoon Taghi'
Lees ook

'Mogelijk foto's naakte en gemartelde Naima Jillal op telefoon Taghi'

Het onbevestigde verhaal doet de ronde dat ze daarmee ook vijanden maakte; ze zou meer plekken hebben verkocht dan er beschikbaar waren en ze zou de drugscontainers hebben getipt bij de politie waardoor bendes zowel hun drugs als hun geld kwijt waren, schrijft het AD.

Volgens de krant gaf ze de miljoenen die ze verdiende onder meer uit aan een appartement voor haar zoon, of aan hele dure kleding. Jillal had onder meer twee appartementen in Marbella en Estepona waarvoor ze 102.500 euro huur betaalde voor een jaar, schrijft de Telegraaf. En ze zou voor ruim 700.000 euro aan horloges hebben besteld bij twee bekende juweliers. 

Conflicten

Dat ze actief was in de drugswereld, had ook justitie in de gaten. "De Marokkaanse Naima, die afkomstig is uit Utrecht, is al jaren werkzaam binnen de cocaïnehandel", berichtte het Team Criminele inlichtingen op 28 november 2017 volgens het Parool. "Naima heeft de contacten om lijnen op te zetten voor de grootschalige import van cocaïne."

Hoewel er volgens het Parool ook bronnen zijn binnen het milieu die de status van Jillal in twijfel trokken: door sommigen werd ze gezien als een pion die betrokken was bij het door­verkopen van drugs en het regelen van onder meer opslagplaatsen.

Naima Jillal, vermist sinds oktober 2019.© Politie
Naima Jillal, vermist sinds oktober 2019.

Wat haar rol ook was: ze zou in meerdere conflicten verzeild zijn geraakt, schrijft het Parool. Vlak voor haar verdwijning kreeg ze nog een maagverkleining. Hoewel ze daar nog zorg voor nodig had, besloot ze toch halsoverkop van Spanje naar Nederland te reizen. Ze zou te horen hebben gekregen dat bendes jacht op haar maakten.

In Amsterdam zou Jillal uitleg geven over een mislukt transport, schrijft de Telegraaf. Op 20 oktober 2019 stapte ze in een donkerkleurige auto, waarna ze verdween. Het was het laatste teken van leven.

Mislukte cocaïnedeal

Wat daarna precies gebeurde, is niet bekend. Maar volgens een bron in de Telegraaf werd ze vermoord. "Een van de aanwezige gorilla's gaf haar een paar stompen, waarna ze ter aarde stortte. Ze was binnen een minuut dood."  Minstens twee groepen zaten achter haar aan, is de conclusie even later in het milieu, zo schrijft het Parool

De politie zei eerder al te vrezen dat Naima Jillal mogelijk het slachtoffer is van een afrekening in het criminele circuit. Haar verdwijning had mogelijk te maken met een mislukte cocaïnedeal, waarvoor ze ter verantwoording zou zijn geroepen.

Naima Jillal wordt sinds oktober 2019 vermist.© Opsporing Verzocht
Naima Jillal wordt sinds oktober 2019 vermist.
Lees meer over
Ridouan TaghiStrafproces MarengoNederland