Zorgboerderij

Doden schietpartij Alblasserdam zijn vrouw van 34 en meisje van 16

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPDoden schietpartij Alblasserdam zijn vrouw van 34 en meisje van 16
RTL

Bij een schietpartij bij een zorgboerderij aan de Molensingel in Alblasserdam zijn twee mensen om het leven gekomen. Het gaat om een vrouw van 34 uit Alblasserdam en een meisje van 16 uit Dordrecht, meldt de politie. Een jongen van 12 uit Hendrik-Ido-Ambacht en een vrouw van 20 uit Alblasserwaard raakten zwaargewond. Er is een verdachte opgepakt.

Dit weten we tot nu toe:

  • Vanochtend rond 11.00 uur is er een schietpartij geweest bij zorgboerderij Tro Tardi in Alblasserdam
  • Bij de schietpartij zijn een meisje van 16 en een vrouw van 34 om het leven gekomen
  • Twee anderen, een jongen (12) en een vrouw (20) zijn zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Ook nog een derde persoon raakte gewond. Over deze gewonde is nog niks bekend gemaakt.
  • De politie heeft in een nabijgelegen park een verdachte opgepakt, verschillende media melden dat het gaat om John S.
  • Om 17:30 uur is er een persconferentie naar aanleiding van de schietpartij. Die is live te volgen via onze site en app.

Ook nog een derde persoon raakte gewond, meldde de gemeente later. Over de identiteit van deze gewonde, is nog niets bekend. Ook is niets gezegd over de ernst van de verwondingen.

Er is nog veel onduidelijk over wat er precies is gebeurd. 

'Hoe kan dit nou?'

Er staan veel mensen voor de zorgboerderij, die is afgezet met politielinten, ziet RTL Nieuws-verslaggever Frances Brisam die ter plaatse is. Mensen zijn ontdaan, huilen en zoeken troost bij elkaar. "Hoe kan dit nou, hoe kan dit nou", roept een vrouw.

Medewerkers van de zorgboerderij worden naar buiten gebracht. Ze zijn totaal overstuur. Sommigen huilen en hebben hun armen over elkaar. Na de schietpartij kwamen twee traumahelikopters en meerdere ambulances en andere hulpdiensten ter plekke.

Arrestatie

De verdachte kon daarna worden aangehouden in een parkje in de buurt, aldus de politie. Daarbij is het vuurwapen in beslag genomen. "We zijn heel blij dat we hem zo snel mogelijk konden stoppen en dat er niet meer slachtoffers zijn gevallen", aldus de woordvoerder. Verschillende media melden dat het zou gaan om de 38-jarige John S. uit Oud-Alblas. Hij zou bij de politie al jaren bekend staan als ‘verward en overlastgevend’ en hij deed in 2017 een zelfmoordpoging, meldt het AD. De politie heeft dit niet bevestigd.

Wat de aanleiding was voor de schietpartij, is nog onduidelijk. Ook kan de politie niet zeggen of de verdachte een bekende is van de politie. "We kunnen daar nog niet op vooruitlopen." Het onderzoek loopt.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Zorgboerderij

De zorgboerderij waar het incident plaatsvond, heet Tro Tardi en richt zich op dagbesteding voor zowel kinderen als volwassenen. Dat kunnen mensen zijn met bijvoorbeeld een verstandelijke beperking, autisme of alzheimer. Daarnaast biedt de zorgboerderij plaats aan jongeren en volwassenen die 'de draad in hun leven weer op moeten pakken', bijvoorbeeld als onderdeel van een re-integratietraject.

De zorgboerderij werd in 2007 opgericht en kijkt uit op de molens van Kinderdijk. Op de boerderij worden koeien, kalveren, pony’s en paarden gehouden. Ook zijn er verschillende huisdieren zoals honden en katten.

'Ik ben oké'

Een van de omstanders vertelt aan RTL Nieuws dat haar kleindochter cliënt is op de zorgboerderij: "We weten inmiddels dat zij oké is." Via de media hoorden ze het nieuws over de schietpartij. "Mijn dochter heeft contact gezocht met haar dochter en toen kreeg ze te horen; ik ben oke."

Dit was haar laatste dag op de zorgboerderij. Ze zou naar een andere zorgboerderij gaan. Ze heeft het hier fantastisch gehad. Ze verzorgt op deze zorgboerderij dieren, schildert, is creatief bezig. Het gaf haar een stuk rust."

Cora Vodegel, een van de omstanders. Haar kleindochter is cliënt bij de zorgboerderij in Alblasserdam© RTL Nieuws
Cora Vodegel, een van de omstanders. Haar kleindochter is cliënt bij de zorgboerderij in Alblasserdam

Persconferentie

Burgemeester Jaap Paans, het Openbaar Ministerie en de politie houden rond 17.30 uur een persconferentie over de schietpartij in de raadszaal van het gemeentehuis in Alblasserdam. Die is live te volgen via onze site en app.

Lees meer over
SchietpartijenPolitieLink in bioAlblasserdam