Naar de rechtszaal, voor Peter R.: 'Het is mijn plicht om hier te zijn'
Ajaxshirt aan, de naam Peter R. de Vries achterop. Mona is vanochtend vroeg uit Zuid-Limburg naar de rechtszaal gekomen voor de man van wie ze zo ontzettend fan was. Zijn dood doet haar nog elke dag pijn. "Het is mijn plicht hier te zijn."
Met een bedrukt gezicht vertelt ze hoe ze vol spanning naar deze dag heeft toegeleefd. Amper een oog deed ze dicht, het verdriet van juli 2021 kwam weer boven.
'Veel steun gehad'
Niet dat ze Peter R. de Vries persoonlijk kende, al voelde het wel bijna zo. "Al vanaf mijn twaalfde ben ik fan. Hij hielp zoveel mensen, ik heb ook zware tijden gehad en ik heb steun gehad aan al het werk van Peter R."
Ze is niet de enige die vandaag van ver is gekomen om bij de zaak tegen verdachten Delano G. en Kamil E. te zijn. Een vrouw uit Wageningen die liever niet met haar naam genoemd wil worden, was ook al bij alle eerdere momenten in de rechtbank, samen met haar nicht.
'We willen laten zien dat het leeft'
Het gaat dan om zogenoemde pro-formazittingen. Want de dag van vandaag is dan misschien de eerste echte dag van de zaak, de verdachten hebben wel eerder voor de rechter moeten verschijnen. Vanaf oktober loopt dat proces, de vrouwen uit Wageningen waren erbij. Waarom? "Hij heeft zoveel betekend voor zoveel mensen."
Ze is er om 'te laten zien dat het leeft'. "Voor de nabestaanden, voor familie. Ik ben er elke dag. We zitten er bovenop."
Tientallen anderen lopen ook rustig de rechtbank in Amsterdam binnen. Bomvol is het niet, maar interesse is er zeker om te horen hoe de rechter deze ochtend de twee verdachten ondervraagt. Het zal voor veel bezoekers niet altijd even bevredigend zijn.
Voorverkenningen
Delano G., de vermoedelijke schutter, beroept zich gedurende de hele dag op zijn zwijgrecht. Dat deed hij ook al tijdens vorige zittingen. Hij lijkt op camerabeelden te staan, wordt geconfronteerd met gesprekken via de telefoon, maar laat niets los. De enige vraag die hij wel beantwoordt, is of hij extra water wil. "Ja graag."
Anders is het bij Kamil E. Hij zegt zelf alleen de chauffeur te zijn geweest en niets te hebben geweten van de moord. Op de beelden waarop mogelijke voorverkenningen te zien zijn, zegt hij niet de persoon te zijn die in beeld komt.
'Herken mijn tatoeage niet'
Op enkele beelden staat een man met een opvallende tatoeage in de nek, net als Kamil E. Maar dat is geen bewijs, vindt hij. "Ik herken mijn tatoeage niet en bovendien heeft tegenwoordig bijna iedereen tatoeages."
Er worden deze ochtend veel beelden getoond van voorverkenningen voor de moord, maar ook de daad zelf komt in beeld. Voordat dat gebeurt, kunnen aanwezigen de zaal verlaten als ze de beelden niet willen zien. Kelly, de dochter van Peter R. de Vries, vertrekt. Na de beelden komt ze terug.
Beelden moord
De beelden van de moord zijn onduidelijk, maar in de verte is te zien hoe De Vries in lichte kleding wegloopt. Een man in donkere kleding duikt achter hem op. Daarna valt De Vries op de grond.
De rechter draagt in de rechtszaal ook meerdere berichten voor die zijn uitgewisseld. Die zouden mogelijk zijn verstuurd door de opdrachtgever en de verdachten. De opdrachtgever is nog niet in beeld. Er wordt nog wel onderzoek gedaan, zie je in onderstaande video.
In de berichten worden details besproken over de moord. Zo zou de schutter na de moord gestuurd hebben: "Dwars door die kk hoofd lichaam. Hij is dood, kk dood. Bro, die kogel dwars door zn hoofd 2 keer'. Alles spoot, kk mooi die bloed iedereen gillen."
"Weet je zeker'?", kwam er als reactie. "Ja bro, z'n ogen lagen open."