Liquidatieproces

Levenslang geëist tegen Taghi en 4 medeverdachten in megastrafzaak rond 'moordbende'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP Levenslang geëist tegen Taghi en 4 medeverdachten in megastrafzaak rond 'moordbende'
RTL

Het Openbaar Ministerie heeft in het Marengo-liquidatieproces levenslang geëist tegen Ridouan Taghi en vier van zijn medeverdachten. Volgens het OM is het duidelijk dat Taghi opdrachten gaf tot alle moorden en was volgens het OM nauw betrokken bij de uitvoering. Volgens het OM behandelde de bende 'een mensenleven als een wegwerpartikel' en werd een geslaagde moord gevierd met woorden als 'woop woop'.

De zaak gaat onder meer over zes liquidaties en meerdere pogingen daartoe. In totaal staan 17 verdachten terecht. Het OM ziet de 44-jarige Taghi als kwade genius achter alle moorden en moordpogingen. Het OM: "Levens zijn verwoest, maar ook van nabestaanden, die hun geliefde moeten missen. Sommigen hebben zelfs gezien of gehoord hoe hun partner om het leven werd gebracht. Geen van de verdachten heeft een blijk van medeleven geuit."

Belangrijkste adjudanten

Volgens het Openbaar Ministerie is Taghi de onbetwistbare leider van de bende. Mao R. en Saïd R. (geen familie) worden gezien als zijn voornaamste adjudanten. 

Naast Taghi kregen ook Achraf B., Mohamed Razzouki, Mao R. en Mario R. te horen dat het OM een levenslange gevangenisstraf tegen ze eist. Tegen de andere verdachten eiste het OM celstraffen tussen de 5 jaar en 11 maanden en 28 jaar. Het OM sprak over een gewetenloze bende.

De zaak van Saïd R. loopt overigens achter op de rest van 'Marengo'. Dat komt omdat hij pas afgelopen december aan Nederland was uitgeleverd vanuit Colombia. Hij en zijn nieuwe advocaten hadden daarom minder voorbereidingstijd. De strafeis tegen R. komt daarom op een later, nog niet bepaald moment.

Taghi tegen rechter: vonnis staat al vast, 'kunt u ook meteen geven'
Lees ook

Taghi tegen rechter: vonnis staat al vast, 'kunt u ook meteen geven'

Kroongetuige Nabil B.

Wraak - bijvoorbeeld omdat het vermoeden bestaat dat iemand met de politie heeft gepraat - en genoegdoening waren de voornaamste moordmotieven, maar volgens het OM was ook het 'vóór zijn van wraakacties van de tegenpartij' reden om te moorden.

Het monsterproces begon in maart 2018 met een eerste inleidende zitting. Toen maakte het Openbaar Ministerie bekend dat het over een kroongetuige beschikt. Spijtoptant Nabil B. zou tot de veronderstelde bende van Taghi hebben behoord. Hij heeft het OM precies verteld wat ieders rol was en hoe de organisatie te werk ging, in ruil voor strafvermindering. Hij krijgt, conform de deal met justitie voor zijn verklaringen, 10 jaar gevangenisstraf.

Peter R. de Vries

Nog geen week na de zitting in maart 2018 werd Nabil B.'s broer Reduan doodgeschoten. In september 2019 volgde de moord op B.’s advocaat Derk Wiersum. In juli vorig jaar werd Peter R. de Vries doodgeschoten. Hij trad op als adviseur en vertrouwensman van de kroongetuige. Deze drie moorden maken overigens geen deel uit van het Marengoproces.

Waarom dat is, legt RTL Nieuws-verslaggever Eelco Hiltermann uit: "In de Peter R. de Vries-zaak  - en ook in die van Derk Wiersum en de broer van Nabil B. - heeft justitie wel de uitvoerders gearresteerd en berecht, maar niet kunnen bewijzen wie de opdrachtgevers zijn. Het OM vermoedt wel dat er een verband is met de Marengo-zaak, maar bewijs is er niet. Daarom zijn die moordzaken apart behandeld."

Pleidooien in najaar

Na deze procesdag, die eindigt met de eis van justitie, is er een zomerstop. Waarschijnlijk gaat het proces in het najaar verder, met de pleidooien van de advocaten van de verdachten. Het OM mag daarop reageren, waarna de verdediging opnieuw haar zegje mag doen. Vervolgens is het wachten op het vonnis van de rechtbank. "Dat kan zomaar eind van het jaar worden", zegt Hiltermann.

Na de uitspraak kunnen de verdachten nog in hoger beroep gaan.

Veiligheid van de officieren en advocaten gaat in het Marengo-proces voor openbaarheid en dat is volgens deskundigen een slechte zaak.
Lees meer over
Ridouan TaghiNabil B.Openbaar MinisterieStrafproces MarengoLiquidatieCriminele organisatiesCriminaliteitMoordzaakMoord op advocaat kroongetuigeAanslag op Peter R. de Vries