Binnenland

Thuisbevallen kan in Amsterdam vannacht even niet

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPThuisbevallen kan in Amsterdam vannacht even niet
RTL

Een groep verloskundigen voert vanavond actie in Amsterdam: ze gaan niet op huisbezoek bij zwangeren tenzij het strikt noodzakelijk is. Pech voor zwangeren die graag thuis willen bevallen.

Verloskundigen van 29 praktijken protesteren zo tegen de plannen van minister Schippers van VWS om het stelsel van de geboortezorg om te buigen. Schippers geeft per 1 januari de keuze aan verloskundigen en gynaecologen om het anders te doen en samen één pot geld onderling te verdelen, om zo meer samenwerking te stimuleren. Ze stelt dus geen invoeringsdatum voor, maar desondanks vrezen verloskundigen voor de gevolgen.

De actie van de boze verloskundigen duurt van 22:30 uur tot 03:00 uur. Ze werken in het ziekenhuis, en komen dus in principe niet bij de zwangeren thuis langs. In die periode vinden er geen thuisbevallingen plaats. Alleen als het gaat om een 'urgentie situatie', gaat een verloskundige op pad.

Chaos

Verloskundigen die meedoen aan het protest zeggen wel vóór meer samenwerking met ziekenhuizen te zijn. "Maar we zijn tegen deze overhaaste beleidsregel van Schippers", zegt verloskundige Tineke van Schuppen tegen RTL Nieuws. "Omdat we denken dat het werkveld er absoluut niet klaar voor is. We voorzien chaos in de geboortezorg. Dit wordt er voor ons gevoel doorgeduwd."

De vrees bestaat dat door de maatregel van de minister de verloskundige uiteindelijk uit de wijk verdwijnt. "Dat willen we met deze actie laten zien. Als iemand bijvoorbeeld belt met de mededeling dat ze haar kindje niet voelt bewegen, moet ze naar het ziekenhuis komen. Normaal gesproken komen wij meteen langs", zegt Van Schuppen.

Zwangere benadeeld

De ziekenhuizen en zorgverzekeraars krijgen volgens de verloskundige de macht, want de pot met geld gaat naar hen. "Grote kans dat zij de inhoud van de zorg gaan bepalen. Als wij in loondienst gaan komen van een ziekenhuis, wordt de zwangere benadeeld. Zij krijgt minder keuzevrijheid en mag niet meer bepalen bij wie ze onder zorg wil, waar en hoe ze wil bevallen en welke vorm van pijnbestrijding ze wil."

De actievoerende verloskundigen willen dat de plannen van Schippers uitgesteld worden. De Tweede Kamer debatteert donderdag met Schippers over de plannen.

Meer op rtlnieuws.nl:

 

Lees meer over
BabyGeboorteBevallingGezinAmsterdam