150 tot 300 asielzoekers

Tubbergen praat inwoners bij over asielopvang: 'We zijn zelf ook verrast'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Sem van der WalTubbergen praat inwoners bij over asielopvang: 'We zijn zelf ook verrast'
RTL

De gemeente Tubbergen gaat inwoners vandaag bijpraten over het besluit van het kabinet om een vergunning te verlenen voor de opvang van asielzoekers. 

Daarvoor is een hotel in Albergen, dat valt onder Tubbergen, aangewezen zonder dat de gemeente hiervoor een akkoord heeft gegeven.

Gemeente 'verrast'

Een woordvoerder van Tubbergen legt uit dat de vragen van inwoners beantwoord zullen worden, maar dat de gemeente zelf ook nog duidelijk wil hebben wat precies de bedoeling is. "We zijn verrast door de gang van zaken."

Bij de plek werd gisteravond gedemonstreerd, zoals deze beelden laten zien:

Locatie niet geschikt

Door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) toestemming te geven om daar asielzoekers op te vangen, is de gemeente gepasseerd. De woordvoerder van de gemeente legt uit dat er in een eerder stadium is gevraagd of het hotel een asielzoekerscentrum kon worden, maar dat de gemeente toen heeft gezegd dat de locatie niet geschikt was 'voor 150 tot 300 asielzoekers'.

Hierbij wordt genoemd dat de gemeente niet veel inwoners heeft en dat een azc daarom 'niet in verhouding staat'. Wel wilde de gemeente statushouders tijdelijk opvangen hier, totdat er permanente huisvesting gevonden zou worden. "Wij waren in de veronderstelling dat we daarmee ook Ter Apel konden ontlasten."

Tubbergen is de veiligste gemeente van Nederland: 'De sociale controle is groot'
Lees ook

Tubbergen is de veiligste gemeente van Nederland: 'De sociale controle is groot'

Juridisch houdbaar?

Het COA heeft het hotel al gekocht. De gemeente wil nu in overleg met het COA om te horen hoe het nu precies in elkaar steekt. De bewonersbijeenkomst die wordt georganiseerd zal besloten zijn.

Over de kwestie zijn ook vragen gesteld aan het college van B&W van de gemeente door Keerpunt22, CDA en GB/VVD. De drie grootste fracties in de gemeenteraad willen weten of het college hun zorgen deelt en of de werkwijze van het kabinet 'überhaupt juridisch houdbaar is'.

Angst voor overlast

De beslissing valt inwoners van Albergen rauw op het dak, zo bevestigt John de Vries aan RTL Nieuws. De Vries, voorzitter van Ondernemend Albergen en commissielid van de lokale partij Keerpunt22, woont tegenover het hotel en is bang voor overlast. "Ik heb jaren bij de marechaussee gewerkt en heb meegemaakt wat voor impact het kan hebben als je als klein dorp een asielzoekerscentrum in de buurt krijgt. Dit zal ook een enorme invloed hebben op Albergen. Niet alleen voor de buurt, maar voor de hele gemeenschap. Het COA wist dat wij geen probleem hadden met een kleine groep statushouders. Maar 200 à 300 asielzoekers is toch wel iets anders. Wij zijn heel gastvrij, maar onze goedheid wordt nu misbruikt."

De Vries zegt in allerijl terug te keren van vakantie, want hij vindt de zaak veel te belangrijk om op zijn beloop te laten. "Ik ben nu vanuit Lissabon onderweg naar huis en rijd zo snel mogelijk, aan een stuk door. Ik wil de situatie live meemaken, want ik krijg alles nu slechts zijdelings mee. Maar het is belangrijk, het gaat over onze toekomst. Ik ga kijken wat wij met de mensen om ons heen, de buurtbewoners, kunnen doen om dit een halt toe te roepen."

Bijna dagelijks horen we dat er mensen op stoelen moeten slapen. RTL Nieuws kreeg een uniek inkijkje bij het grootste asielzoekerscentrum van Nederland. Hoe gaat het eraan toe in Ter Apel?
Lees meer over
COAAsielzoekersVluchtelingenStatushoudersTubbergenTer Apel