300 asielzoekers

COA: nooit eerder sliepen zoveel mensen buiten aanmeldcentrum Ter Apel

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPCOA: nooit eerder sliepen zoveel mensen buiten aanmeldcentrum Ter Apel
RTL

Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben vannacht rond de driehonderd mensen buiten geslapen. Nog niet eerder waren het er zoveel, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Het is al maanden druk in het Groningse aanmeldcentrum, waar ook mensen de nacht doorbrachten op stoelen in de wachtruimtes. Asielzoekerscentra hebben geen plek meer en statushouders kunnen door onder meer de oververhitte huizenmarkt niet doorstromen naar een woning.

In de nacht van vrijdag 12 op zaterdag 13 augustus sliepen er 200 asielzoekers buiten bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Bekijk hier beelden van toen:

De opvang zit overvol. De buitenslapende asielzoekers kregen water en een deken.

In de Overijsselse gemeente Tubbergen heeft het COA een hotel aangekocht voor de opvang van asielzoekers, maar daartegen is veel verzet. Volgens staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) is het noodzakelijk omdat het opvangcentrum in Ter Apel al een hele tijd volledig volloopt.

In het hotel kunnen driehonderd asielzoekers worden opgevangen. Omwonenden vinden dat te veel. "De democratie heeft verloren als Nederland zich niet laat horen", valt op een van de spandoeken te lezen. En: "Door wanbeleid raken wij ons gezellige dorpje kwijt."

Lees meer over
COAAsielcrisisAsielzoekersTer Apel