Afgekoeld? Bereid je voor op een nieuwe bak hitte
Koud was het niet, maar na de hittegolf was het wel een paar dagen iets koeler. Als je houdt van die échte warmte, is er goed nieuws. Temperaturen van boven de 30 graden komen deze week terug. Maar de droogte blijft ook na deze week een serieus probleem.
Woensdag en donderdag worden er weer tropische temperaturen verwacht, weet meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar. Vooral in het oosten en zuidoosten wordt het zweten. "Daar wordt het die dagen 31, 32 graden."
In de rest van het land loopt de temperatuur richting de 30, maar er waarschijnlijk net niet overheen.
Beetje regen, vooral zon
Maar het is nog geen woensdag. Eerst vandaag maar eens. "Het wordt een aanloopje naar het warme weer", zegt Dorrestein. "Het koelde afgelopen nacht flink af, tot 10 graden in het noorden. Vanmiddag wordt het met 25 graden wel weer zomers."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Het aanloopje neemt morgen vervolgens serieuzere vormen aan met een graad of 18 in het oosten, 'maar er is wel wat regen mogelijk', zegt Dorrestein. "Het blijft bij een buitje, verder is er aardig wat zonneschijn."
Geen plaknachten
En dan dus die warme dagen in het midden van de week. Weinig wind, hoge temperaturen, het wordt weer puffen en zweten. Maar ook een klein beetje goed nieuws voor wie er niet van houdt: de nachten worden minder warm dan tijdens de afgelopen hittegolf. "De lucht is minder vochtig, er is weinig bewolking en dus koelt het 's nachts af tot een graad of 15."
Zo warm is het nu bij jou:
Na de donderdag daalt de temperatuur weer wat richting een gemiddelde van 23 graden in het weekend. "Niets te klagen, grotendeels droog", zegt Dorrestein erover.
Droogte blijft groot probleem
De temperatuur is misschien prettig, zorgen blijven er over het gebrek aan regen. Ook de buitjes van deze week zijn bij lange na niet genoeg om het tekort aan water het hoofd te bieden. Dorrestein: "Inmiddels is het neerslagtekort 269 millimeter."
Dorrestein ziet dat we het beruchte droogtejaar 1976 nog niet naderen, maar 2018 - ook een extreem droog jaar - wel. "1976 was echt een uitzondering. Het gebeurt nu steeds vaker dat we meemaken dat een jaar bij de droogste 5 procent hoort." De reden laat zich raden: klimaatverandering.