Eind aan uitzonderingspositie

Nederlandse boeren moeten minder mest gaan uitrijden

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / Hollands Hoogte / Venema MediaNederlandse boeren moeten minder mest gaan uitrijden
RTL

Over drie jaar raken Nederlandse boeren hun uitzonderingspositie kwijt die hun het recht geeft om meer mest te mogen uitrijden dan andere boeren in de Europese Unie. Daarover is een conceptafspraak gesloten met Brussel.

Dat bevestigen bronnen na berichtgeving van De Telegraaf. Die uitzonderingspositie, de zogenoemde derogatie, moet in 2026 verleden tijd zijn.

Financiële vergoeding

Volgens het conceptakkoord mogen de boeren die van de uitzondering gebruikmaken vanaf komend jaar minder mest uitrijden. Vanaf 2026 zijn de regels hetzelfde als in andere EU-landen. Ook komt er een financiële vergoeding voor boeren die anders moeten gaan werken.

Het was al langer duidelijk dat de Europese Commissie van de Nederlandse uitzonderingspositie af wilde. De vraag was alleen nog wanneer en op welke manier.

Remkes: 'Vertrouwenscrisis bij boeren gaat dieper dan stikstofdiscussie'
Lees ook

Remkes: 'Vertrouwenscrisis bij boeren gaat dieper dan stikstofdiscussie'

'Intensieve gesprekken'

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil nog geen commentaar geven. Eerst gaat er vandaag hierover een brief van minister Henk Staghouwer naar de Tweede Kamer. Wel zegt een woordvoerder dat 'de afgelopen maanden zeer intensieve gesprekken' zijn gevoerd over de Nederlandse uitzonderingspositie.

"Inzet van de minister is geweest dat hij duidelijkheid wilde voor de boeren en dat zij niet in een keer voor grote aanpassingen in bedrijfsvoering komen te staan, als een mestoverschot en hoge kosten."

Aan de Nederlandse uitzonderingspositie waren strenge eisen verbonden. Zo moest de waterkwaliteit verbeteren, maar werd die in de loop der jaren juist slechter. Naast de waterkwaliteit zijn de mestregels ook bedoeld om de neerslag van stikstof te verminderen.

Nederland is koning stikstof. Wij stoten vier keer zoveel stikstof uit als het gemiddelde land in Europa. En dat is een probleem. Wil je weten waarom? Wij leggen het je uit in één minuut.
Lees meer over
Henk StaghouwerEuropese UnieMestproblematiekBoerenBoerenprotestMilieuvervuilingNatuur & MilieuStikstofcrisisStikstofvervuilingWaterbeheer